Medicină dentară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș

medicină dentară la târgu mureș
Legătura dintre medicina generală și stomatologie medicină dentară la târgu mureș

În general, oamenii cred că în stomatologie este vorba despre 32 de dinți. Însă, acei dinți fac parte dintr-un întreg corp uman. Totul se leagă, nu există întregul acesta dacă ne lipsește chiar și cea mai mică bucată din puzzle. De ce trebuie să știm medicină generală? De exemplu, dacă facem o anestezie, noi trebuie să știm toată anatomia capului, trebuie să cunoaștem ce conține acel anestezic, ce greșeli se pot întâmpla, cum corectăm acele greșeli, ce facem dacă pacientul nostru leșină (aici detaliez; cunoaștem cauzele unui leșin), ce facem dacă e alergic (cum se manifestă o alergie, cum o ameliorăm, ce se întâmplă chiar și la nivel celular), cum tratăm un pacient anxios.

Trebuie să cunoaștem medicația pacientului (farmacologie; fiecare medicament cum influențează – chiar și o anestezie), trebuie să îi cunoaștem bolile, patologiile ( fiecare ce înseamnă, cum s-au format, cum influențează chiar și o simplă anestezie) etc. Și aici am vorbit despre o anestezie!

 

medicină dentară la târgu mureș

Fiecare persoană care lucrează în domeniul medical are cunoștințe foarte bogate, despre care nici nu ne-am închipui că se învață.

Lucruri minuscule, însă care ar putea face diferența între un om salvat și un eșec lamentabil (să nu fie cazul!). Un medic (în oricare domeniu sau specializare) trebuie să fie un profesionist. Trebuie să trateze orice situație de bază, el trebuie să fie pregătit (prin pregătirea sa atentă). Și cei de la farmacie cunosc medicină generală, cei de la nutriție și dietetică, de la balneofiziokinetoterapie, de la technică dentară. Toți. Și cred că ar trebui să conștientizeze mai mult oamenii acest lucru. Când lucrezi cu sănătatea oameniilor nu îți permiți să greșești.

Ce trebuie să știi înainte să aplici la această facultate?

Faptul că nu este o facultate ușoară, iar eu nu cred că este mai ușoară decât Facultatea de Medicină. Abilitățile practice se vor dobândi de-a lungul timpului, la unii mai repede la alții mai târziu. O să lucrezi cu pacienții, cu oamenii bolnavi, care au nevoie de tine. Trebuie să îi vindeci, nu doar să îi scapi de durere. O să vezi durere și suferință , nu doar 32 de dinți. O să ai momente de glorie însă și zile când o să te simți neputincios. Dacă nu iubești ceea ce faci, o să cedezi foarte repede. medicină dentară la târgu mureș

 

medicină dentară

 

De ce Eva a ales să studieze la Facultatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș?

Am avut două motive. Cel subiectiv a fost , că este singurul centru universitar care oferă educație în domeniul medicinei și în limba maghiară. Pentru mine a fost foarte important să învăț în continuare în limba maghiară, chiar dacă acest lucru se întâmplă doar parțial. Motivul obiectiv a fost alcătuit din mai multe idei culese de la oameni diferiți. În primul rând am vorbit cu multe persoane care au terminat aici studiile și erau foarte mulțumiți de profesorii care predau. Pentru mine, procesul de învățat începe cu un profesor bun. În al doilea rând mi-a plăcut foarte mult faptul că toate clădirile principale se găsesc pe teritoriul campusului universitar împreună cu biblioteca, sala de sport, bazinul de înnot, cantina etc. Nu în ultimul rând , toate poveștile pe care le-am auzit de la
studenții mai mari au avut un rol important în decizia luată.

Despre sesiune

Noi învățăm materiile care țin de medicina generală și învătăm și materiile care țin de medicina dentară. Avem examene unde trebuie să prezentăm technici dobândite de-a lungul orelor practice. Fiecare specializare își are propriile greutăți, deci nu cred că putem să le comparăm. Și oricum depinde și de fiecare persoană în parte; învață pentru un 5 sau învață pentru notă cât mai mare, învață fiindcă iubește materia respectivă sau pentru că vrea să o înțeleagă. Scopul și motivul se schimbă mereu, depinzând de noi.

 

medicină dentară la târgu mureș

 

Organizarea din timpul sesiunii

Sunt genul de persoană care lucrează sau învață mai eficient dacă este sub presiunea timpului. Adevărul e că mă organizez destul de bine, însă în timpul sesiunii dorm cam 6 ore pe zi. Știu, nu e ok așa, însă pentru mine este cea mai bună metodă. Parcurg materia de mai multe ori, folosesc foarte multe flash card-uri, vizionez videoclipuri legate de materia respectivă, îmi scriu propriile notițe, etc. Totuși, cel mai important aspect pentru mine este să parcurg toată materia măcar o dată înainte de sesiune. Însă sesiunea începe să-mi devină foarte familiară. Noi, în Târgu Mureș, avem o structură nouă pentru anul universitar: nu mai avem 2 semestre, ci 4 module. După fiecare modul avem o sesiune, deci 4 sesiuni într-un an. Până la urmă, sunt nevoită să țin mereu pasul cu materia, deci organizarea a devenit un lucru necesar. Depinde când încep să învăț în timpul anului. medicină dentară la târgu mureș

 

medicină dentară

 

Criza pandemică și lipsurile pe care le resimte un student

Interacțiunea directă cu colegii mei, viața socială de student, rutina de a merge la facultate în fiecare zi. Lucrările practice care se desfășurau în laboratoarele facultății. Cam tot. Acea perioadă a fost una foarte grea pentru mine și încă nu s-a terminat. În plus, sunt o persoană foarte activă, iar atunci când nu învăț sau nu sunt la facultate, de obicei mă implic în diverse programe. Organizez evenimente în cadrul Ligii Studenților Maghiari, fac parte din Consiliul Facultății, sunt voluntară, deci toate aceste lucruri dint-o dată au dispărut din viața mea.
Însă din septembrie până în momentul de față, noi avem posibilitatea de a merge la facultate și am reușit să îmi recuperez activitățile favorite. Până când? Nu știu. Însă profit la maxim de fiecare zi.

Provocările pe care un student le va întâmpina în câmpul muncii

Să își cunoască propriile „puteri”. Tindem să credem că am învățat 6 ani, iar asta înseamnă că noi știm tot. Însă stăm departe de realitate cu această afirmație. În timp ce noi învățăm la facultate, domeniul stomatologic înflorește de-a binelea și trebuie să ținem pasul cu acest lucru. Trebuie să înțelegem că educația noastră nu se oprește când părăsim facultatea. Și cea mai mare provocare? Să alegem corect specializarea care ni se potrivește, unde putem să creștem, unde putem să ne dezvoltăm. Alegere grea, însă necesară. medicină dentară la târgu mureș

 

medicină dentară

 

Cum să începi activitatea după ce termini facultatea: singur sau alături de mai multe persoane într-un alt cabinet?

Eu cred că cea mai bună modalitate este să te alături unui medic care lucrează de mai mulți ani. Fiecare student care părăsește băncile facultății are încă foarte multe de învățat. Când începe să lucreze se va întâlni cu diverse cazuri complicate care necesită o cunoaștere mai aprofundată. Sunt situații pe care, ca un proaspăt absolvent nu le poți înfrunta. În plus, să ai un propriu cabinet înseamnă să ai o bază financiară foarte bună. La facultate ne cresc aripi, dar alături de un medic înveți să zbori și după aceea ești liber să cucerești singur orizontul. Fiecare etapă e importantă și trebuie urmată.

 

medicină dentară

 


Eva Elekes, studentă în anul 3 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Sunt Alexandra și am 22 de ani. Duc o viață aproape plictisitoare - sunt editor de auxiliare, editor fondator al Jurnalului Milenial, masterand în Politici Publice Europene și full time unicorn. De ce unicorn? Mulți mi-au spus că sunt super extrovertită, când de fapt sunt doar un om care nu vrea să fie în centrul atenției. I am a caffeine dependent life form and book lover.