Natașa Alina Culea: trăim între real și imaginar și nici noi nu știm pe care-l preferăm

Natașa

Natașa s-a născut în Tulcea, într-o familie formată din ucrainieni și polonezi. Iubitoare de lectură, a început să publice primele romane în anul 2014 și de atunci continuă. A ajuns în topul literaturii române, cărțile fiindu-i vândute în mii de exemplare și traduse în alte limbi.

 

Procesul creativ ia timp, energie și identitate din artist. Care e modalitatea prin care vă scrieți cărțile? Natașa

Ai punctat un lucru prețios și, da, aș putea spune că în procesul creativ îți fragmentezi identitatea, dar, în același timp, te reîntregești îmbogățit tocmai datorită scrisului. Timpul poate fi o adevărată încurcătură pentru mine, energia nu, căci sunt mai mereu euforică, însuflețită de idei noi și proiecte hibride. Scriu cum apuc, pe unde apuc, dimineața, noaptea, în timp ce aștept undeva… Prefer să scriu pe laptop, dar dacă nu am nimic la îndemână, scriu și pe telefon sau pe caiete. N

atașa

Ați lansat mai multe cărți în 2014, care au fost vândute în mii de exemplare și traduse în engleză, spaniolă și franceză. Care este planul editorial cu editura Bookzone anul acesta?

În luna iulie am lansat la editura Bookzone două romane, „Un bilet la circ numit iubire” și „Rusalka. Femeia din adâncuri”. La sfârșitul acestei luni, august, voi mai lansa o carte, scrisă în colaborare, de data aceasta pe palierul cărților de dezvoltare personală. În lunile octombrie și decembrie vor mai fi lansate două romane. Proiectele declarate sunt numeroase, dar am și unele de care mă ocup fără să vorbesc prea mult. Cui nu-i plac surprizele?

Natașa

De ce ați ales Bookzone ca editură unde să publicați?

Editura Bookzone este una dintre foarte puținele edituri care nu lasă nimic la voia întâmplării și au oameni pregătiți profesional pentru piața editorială – aici mă refer la marketing, creație, grafică, management, management de proiecte etc. Voi continua să lucrez cu editura Bookzone, deoarece suntem într-un tandem funcțional în care cred.

V-ați imaginat vreodată că veți ajunge în topul Literaturii române prin poveștile pe care le transmiteți prin cărțile dumneavoastră?

Am crezut mereu că va veni o zi în care voi înțelege de ce am făcut ce am făcut și totul va avea sens. Deși nu pot să-mi imaginez viața mea fără scris, mi-aș fi dat un termen pentru a realiza ceva în acest domeniu. Până la urmă, să nu avansezi într-o profesie, creativă sau nu, înseamnă că ceva pe undeva fie nu funcționează, fie nu-ți este menit.
Sună fatalist? Poate că este.

Vin dintr-o comunitate superstițioasă care crede că soarta ne este scrisă în cer, iar noi aici, actorii, dăm aici doar o reprezentație de zile mari. Lăsând la o parte vanitatea de a-ți vedea numele pe o carte și nimbul din jurul renumelui de scriitor, trebuie să analizezi unde ești și unde vrei să fii, cine ești și cine vrei să fii. Scrisul zădărnicește intențiile vindecabile ale unora de a deveni scriitori. Scrisul presupune, în afara talentului, dedicare și concentrare, transă și catharsis.

Natașa
Natașa

Care este sursa dumneavoastră de inspirație pentru diferitele povești de dragoste/fantasy care sunt lansate rând pe rând, în august, octombrie și decembrie?

Cartea ce va fi lansată luna aceasta, în august, nici nu a avut nevoie de creativitate sau de impuls artistic. Acumulasem cunoștințele despre ceea ce voiam să scriu în ea cu mulți ani înainte. Am dat viață cărții pe care aș fi vrut să o citesc: realistă, concentrată, un vademecum relațional menit nu doar să îndrume, dar să și trezească
unele conștientizări apăsând pârghii emoționale necalibrate. În octombrie și decembrie voi reveni cu două cărți introspectiv-psihologice și, evident, romantice, două romane.
Una dintre cărți este volatilă, suprarealistă – povestea celor unsprezece oameni închiși în temerile lor, sub forma unei furtuni de zăpadă, într-un hotel din munții albi ai Elveției.
Ultima carte ce va fi lansată anul acesta este istoria unui adulter; în ea scriu despre puterea trecutului, despre iubirile care lasă urme, despre relațiile catalitice dintre oameni.

 

De ce ați ales să scrieți in genul romance/fantasy? Există posibilitatea de a experimenta și în alte genuri literare?

Cred că deja am abordat scrisul din suficiente perspective încât, poate, să trezesc scepticism în cei care nu mă cunosc prea bine. Iubirea continuă să fie axa scrierilor mele, indiferent de modalitatea prin care-mi voi expune ideile. Trăim între real și imaginar și nici noi nu știm pe care-l preferăm mai tare sau unde începe unul și se termină imaginația. Scrisul este cea mai serioasă joacă a mea și îi învârt fețele ca unui cub Rubik. N

atașa

Natașa

Sunteți moderator în cadrul emisiunii Bookmedia de pe A7TV. Care este semnificația cărții, a culturii în viața dumneavoastră?

Omul este tripartit, are trup, minte și suflet. Cultura, arta, cunoașterea și orice manifestare a lor sunt hrană pentru minte și suflet. Avem nevoie să vibrăm la înălțimi la care doar arta ne poate duce. Cu ce ne-am deosebi altfel de animale? Societatea fără cultură este un mușuroi de furnici. S-a mai încercat anihilarea artei și-n trecut, dar este ca și cum ai încerca să tai unul dintre capetele dragonului. Mereu va exista o florență și arta va renaște mai puternică datorită naturii intrinseci creative a omului. Natașa

Care este sfatul pe care l-ați oferi oricărui jurnalist care își dorește să scrie cărți, dar nu vrea să își piardă slujba datorită creativității?

Am vorbit mai sus despre realism. Având în vedere contextul în care trăim și piața cărții din România, încurajez oricare autor să trateze scrisul, cel puțin în faza inițială, ca pe un hobby și să nu se aștepte să devină peste noapte o sursă de venit. Dacă este cu adevărat chemare, va continua să scrie, dacă vrea satisfacții imediate, mi-e teamă că ar
trebui să facă orice altceva. Până la urmă, munca nu descurajează decât geniile anonime.
Orice alegi să faci, trebuie să te dedici, dar, mai ales, să crezi în ce faci.


Ți-a atras atenția modul de gândire al Natașei și vrei să îi cumperi cărțile? Te invităm să arunci un ochi asupra lor aici. Sau vrei să îi urmărești activitatea Natașei? Dă-i follow pe Facebook și Instagram.

Te invităm să arunci un ochi și pe interviul cu Booksstopia, o tânără bookstagrameriță.

Fii la curent cu activitatea noastră și urmărește-ne pe Facebook și pe Instagram pentru a afla mai multe despre viața de student.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.