Nu mai e nevoie să te plictisești învățând pentru medicină

nu e nevoie să te plictisești

Student la medicină? Sau pur și simplu ai nevoie de inspirație și metode pentru o perioadă de studiu mai ușor? Să nu crezi că ești singurul. Tuturor ne este mai ușor să ieșim la plimbare, să ne uităm la serial, să stăm cu prietenii/iubitul, dare examenele nu se vor da singure. Theodora Drugă, alături de iubitul ei au inițiat mica afacere „Flash your mind” ca să te ajute să te pregătești pentru examene. Și nu doar, Theo mai are și un cont de Instagram cu idei de cum să te organizezi ca să înveți mai ușor. nu e nevoie să te plictisești

Fiind studentă la medicină, care crezi că este cea mai ușoară metodă de învățare?

Nu cred că există o metodă „simplă” sau o rețetă care să funcționeze pentru toată lumea. Cred că este cel mai important să ne dăm seama care este cel mai bun mod de a învăța pentru noi. Eu, personal, mă bazez cel mai mult pe memoria vizuală. Mă ajută să am informațiile cât mai bine organizate. Acest mod de învățare mă ajută în structurarea materiei prin scheme, tabele, comparații; mă folosesc și de imagini și de clipuri video. În schimb, cel mai important pentru sedimentarea informațiilor este active recall sau repetatul constant. Această metodă are la bază întrebări care să îți stimuleze mintea pentru a face cât mai multe conexiuni între informații.

 

nu e nevoie să te plictisești

 

 

Pe parcursul anilor de liceu și de facultate ți-ai schimbat stilul de învățare?

Da și nu. Am participat de mică la concursuri și olimpiade și am ajuns astfel să știu destul de bine ce funcționează pentru mine și ce nu. Îmi amintesc de felul în care mă pregăteam pentru prima olimpiadă națională. Am participat la această olimpiadă în clasa a VIII-a. Apropo, era la Istorie, deci nimic legat de Medicină (râde). Foloseam cam (aproximativ) aceleași metode ca și acum, fără să știu pe atunci (la acea vreme) că erau cele potrivite pentru mine. Pe parcursul anilor am învățat pe ce să pun accentul, cum să sedimentez mai bine informațiile. Am învățat cum să îmi ușurez cât de cât procesul de învățare.

Care sunt metodele de învățare pe care le consideri eficiente?

Cred că depinde și de cât timp ai la dispoziție și de cât de bine vrei să-ți însușești cunoștințele. Mie îmi place ca mai întâi să-mi structurez informațiile. Apoi îmi place să repet cât mai des cu ajutorul flashcardurilor pentru a le sedimenta cât mai bine. nu e nevoie să te plictisești

Pe baza căror criterii alegi caietele și markerele pe care le folosești?

Nu am neapărat niște criterii anume. La markere contează în primul rand culoarea, iar apoi, în timp, îmi dau seama și de rezistență. Iar la caiete contează cel mai mult calitatea foii. Nu îmi place ca markerele sau cerneala să se imprime pe cealaltă parte a foii.

 

nu e nevoie să te plictisești

 

De-a lungul celor 3 ani de studiu la medicină, care a fost cea mai mare provocare în contextul învățatului?

Cea mai mare provocare cred ca a fost dată de faptul ca mereu mi-a plăcut să fiu printre cei mai buni. Mă aflu, astfel, într-o permanentă competiţie cu mine însămi. Într-un domeniu atât de complex şi cu oameni atât de buni şi pregătiţi, cred este şi mai greu să fii printre cei mai buni. Volumul de informaţie este uneori copleşitor. Când mi-am ales această carieră pot să spun că mă așteptam să fie multe informaţii pe care să trebuiască să le asimilez într-un timp cât mai scurt. Așadar, nu a fost un şoc extraordinar pentru mine. Însă, uneori şi eu mă simt copleşită când văd că exigențele profesorilor cresc de la o săptămână la alta. Noi trebuie să ne ridicăm la un nivel cât mai aproape de cel aşteptat. Dar, îmi dau seama că acest lucru este doar spre binele nostru şi al viitoarei noastre cariere ca medici.

De curând ai lansat o mică afacere numit „Flash your mind”. De unde te-ai inspirat pentru acest concept?

Nu l-aş numi neapărat „business”, mie îmi place să îl consider mai mult un proiect pentru că de la această idee a plecat totul. Eu sunt o persoană destul de creativă şi mereu îmi vin idei noi, dintre care unele se materializează, iar altele – nu. După anul acesta în care am lucrat cu mai multe persoane și m-am simţit puţin „exploatată”, am decis să păstrez ideile pentru mine şi să le pun singură în aplicare. Într-un timp, ajunsesem într-un punct în care lucram destul de mult şi munca mea nu era apreciată la adevărata valoare. Fie, munca mea rămânea mereu în umbră şi alţii culegeau laudele muncii mele. nu e nevoie să te plictisești

I-am povestit prietenului meu ce vreau să fac, ştiind că amândoi avem un stil destul de asemănător atunci când vine vorba despre învâţat, iar el a decis să mi se alăture pentru a creiona împreună „Flash your mind”.

Noi am făcut totul, de la siglă, la design, la întrebări. Absolut totul a fost un proces lung şi destul de dificil. Cu toate că am întâmpinat destule probleme pe parcurs, ne-am dorit atât de mult să promovăm această metodă de învăţare încât nu am renunțat. Ne-am dorit să o implementăm cumva şi în rândul celor care se pregătesc pentru a susţine admiterea la medicină. Acum ne bucurăm că oamenii sunt încântaţi de ceea ce facem. Sperăm ca pe viitor cât mai mulţi oameni să folosească flashcardurile şi metoda de active recall atunci când învaţă, indiferent de domeniu.

 

nu e nevoie să te plictisești

 

Care este procesul de realizare al flashcardurilor comercializate de tine?

Realizăm întâi întrebările, parcurgem toată cartea din scoarță-n scoarță. Abia apoi ne gândim cum să legăm cât mai bine informaţiile astfel încât să formulăm întrebări pertinente. Realizăm întrebări inclusiv din imaginile din carte şi din schemele noastre pe care le-am folosit pentru admitere. Apoi, eu mă ocup de partea de design şi le ofer o înfăţisare nouă.

Fiecare flashcard e făcut manual, apoi le corectăm pentru a fi siguri că nu se strecoară greşeli – cu toate că suntem conştienţi că nu poate fi totul perfect.

Apoi le trimitem mai departe către tipografie. Iniţial ne doream să facem noi totul, dar ne-am dat seama că este aproape imposibil. Ne lua cam o oră să tăiem un set de 200 de flashcarduri – aşa că am început să căutăm tipografii. Am urmărit în acelaşi timp un preţ cât mai mic pentru flashcarduri pentru ca ele să fie accesibile tuturor. Tocmai de asta nici nu îmi place să o numesc „afacere”, pentru că profitul nostru este unul infim. Momentan tot ce câştigăm folosim pentru a mări producţia şi cam atât, însă sperăm ca pe viitor să ajungă la cât mai multe persoane.

 

medicină

 

Pe baza căror criterii selectezi și aranjezi informația care să apară pe flashcarduri?

Trecând amândoi prin admiterea la medicină, ştim cam pe ce se pune accentul, ştim care sunt chichiţele şi care sunt informațiile pe care lumea de obicei nu prea insistă.  Știm ce părţi trebuie luate ca atare şi „tocite”, pentru că la nivelul cunoștințelor pentru admitere este destul de greu să le explici. Astfel, încercăm să acoperim toate aceste criterii şi le realizăm în aceeaşi manieră în care am face-o dacă ar trebui să le folosim noi pentru a ne pregăti pentru admitere. Practic, încercăm să nu lăsăm nimic neacoperit.

Care a fost reacția oamenilor odată cu lansarea acestora?

Am primit până acum doar cuvinte de laudă, dar ne dorim ca pe viitor să aflăm părerea sinceră a tuturor celor care au început să le folosească. Vrem să le facem şi mai bune şi mai folositoare pe viitor. Nu-mi place stagnarea. Vreau să evoluăm cât mai mult şi, dacă se poate, să schimbăm părţile care nu sunt chiar pe placul oamenilor. Suntem încă la început, dar sperăm să devenim şi mai buni şi poate într-o zi chiar să ajungem la nişte flashcarduri perfecte.

 

nu e nevoie să te plictisești

 

Pe termen lung, care este viziunea ta?

După cum am mai zis, eu sunt o persoană foarte creativă. Am multe idei pe care sper să reuşim să le punem în practică după ce finalizăm flashcardurile pentru toate capitolele. Însă, momentan, vreau să le păstrez pentru mine pentru că -oricât de flatant ar fi să devin o inspirație pentru alţii- prefer să nu îmi expun planurile până ce acestea nu sunt complet conturate.

Dar, atunci când totul va fi pus la punct, cu siguranţă toţi cei care ne urmăresc vor afla exact ce vrem să facem. Sperăm ca în lunile viitoare să le oferim celor care au avut încredere în noi şi care au ales produsele noastre şi nişte sesiuni în care să lămurim împreună anumite probleme cu manualul de la editura Corint, dar mai multe veţi afla în viitor.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.