O idee și-un deliciu: Ioana Crișan, inițiatorul business-ului Macarons Box

o idee și-un deliciu

 

Cum a luat naștere business- ul Macarons Box?

În 2016 am plecat din multinațională, însă macarons am început să fac în 2013. Laboratorul l-am deschis odată ce am părăsit viața corporatistă. Aici concepeam diferite dulciuri și torturi celor care intenționau să organizeze diferite evenimente: nunți, botezuri, majorate. Încercam să conving pe oricine care venea să comande un candy bar să punem și o piramidă de macarons pe masă. După ce am încheiat activitatea în primul laborator, am început să fac consultanță pentru o altă firmă de deserturi. Deși aici se vindea înghețată, eu în continuare am rămas adepta macarons. o idee și-un deliciu
În 2020, când a venit pandemia, toată lumea a beneficiat de timp suficient pentru a se dezvolta și a se orienta spre visuri. Acesta a fost momentul în care am decis să devin trainer de macarons exclusiv- am simțit că asta este nișa potrivită pentru mine.

Am deschis în mod oficial Macarons Box în 2021 aprilie, adică acesta este momentul în care a început să existe ca entitate socială.

 

o idee și-un deliciu

 

Care este povestea din spatele numelui business-ului?

Când au venit actele și mi se prezentaseră opțiunile atunci am decis că vreau să fie Macarons Box. Macarons este evident, pentru că – până la urmă- ei sunt elementul principal și box pentru că sunt pasionată de tot ce ține papetărie și cutii.

Când ai învățat să faci macarons?

În 2013. Eu de mică fac prăjituri. Treaba mea în copilărie era ca în fiecare sâmbătă să fac curățenie și prăjituri. La început o ajutam pe mama, iar pe măsură ce am crescut și am câștigat încredere în forțele mele am început să fac și singură. Nu pot să spun că știam de mică că asta voi vrea să fac și nici nu fac parte dintr-o generație care să meargă la cursuri de orientare profesională. Pur și simplu, aveam o plăcere, o satisfacție, și când făceam prăjitura, dar și apoi, când vedeam rezultatul final. Partea foarte faină în acest domeniu este că primești feedbackul instant de la cei care gustă din deserturi. Acest obicei a persistat de-a lungul anilor și am ajuns în multinațională unde eram preferata colegilor pentru că în weekend făceam prăjituri pe care mai apoi le duceam la birou.

Era octombrie și m-am dus la piață, era ritualul de sâmbătă, când am găsit la un chioșc o revistă cu macarons pe copertă. Am cumpărat revista, am cumpărat făină de migdale care nu a fost bună, evident. Am vrut să fac macarons colrați, dar eu nu aveam coloranți în casă. Evident că au fost un eșec total, dar a fost o lecție profundă. M-am necăjit mult, însă asta m-a ambiționat și m-am înscris la un curs care a avut loc într-un laborator din Cluj Napoca. În timpul cursului am simțit o bucurie și atunci am știut că asta este ceea ce vreau să fac. Atunci am luat decizia de a face, zi de zi, ceea ce îmi place cel mai mult: să îndulcesc viețile oamenilor. o idee și-un deliciu

 

o idee și-un deliciu

 

De ce ai ales să devii trainer de macarons?

Eu am absolvit liceul pedagogic și îmi place foarte mult să țin traininguri. Eram trainer chiar și în multinațională- într-un an am primit chiar și titlul de Best Process Trainer. Simt că face parte din mine predatul, să ofer informații și să învăț oameni. Am început să predau în 2020, online, din motive pe care le cunoaștem cu toții. Atunci, la început, mă consideram specialist în domeniul macaronșilor. Acum, apropiindu-ne de pragul de 300 de absolvenți simt că am devenit și eu mai bună. De ce simt asta? Pentru că am învățat alături de cursanții mei.

 

o idee și-un deliciu

 

Cât de dificil a fost să părăsești multinaționala și să pornești un business pe cont propriu?

Mi-a fost foarte greu să las acel loc de muncă stabil, după o vechime de 7 ani. Am plecat de pe o poziție de management, însă cu experiența pe care o am vreau să construiesc din Macarons Box o companie multinațională. Așadar, vreau să mă întorc în multinațională, dar în multinaționala mea cu macarons și deserturi franțuzești.

 

o idee și-un deliciu

 

Cum se desfășoară un curs?

Dacă voiai să înveți să faci macarons sau orice altă prăjitură și înainte de 2020 îmi scriai și te invitam în laborator. Fac și acum consultanță pentru și în laboratoare, doar că din 2020 ca marea majoritate a populației am fost nevoită să trec în online, să desfășor businessul în paralel. Așa au luat naștere cursurile online. Aceste cursuri au un avantaj: se desfășoară pe Zoom și sunt înregistrate, fie ele individuale sau de grup, înregistrarea este a cursantului, deci el practic are cursul de macarons propriu, personalizat exact pe nevoile lui. Retrospectiv, nu știu care tip de curs este mai valoros: cel online sau cel offline. Cu online-ul am ajuns foarte ușor și rapid și în alte orașe din România și mai apoi peste hotare, ceea ce mi-a dat foarte mult curaj. o idee și-un deliciu

Cum să decizi dacă să te înscrii într-un curs individual sau în grup? Aici depinde și de tine ca persoană, cum te simți tu mai confortabil. Offline avem o dată și o oră stabilită din timp în care ne întâlnim cu grupa și preparăm macarons, iar în cazul în care vrei să participi singur la curs fizic își recomand să ai la dispoziție laboratorul tău.
Este în regulă dacă nu ai mai făcut macarons și decizi să te înscrii la un curs. Personal, îmi place foarte mult să lucrez cu oameni care nu au cunoștințe în domeniu, deoarece nu trebuie să îi dezvăț de diferite obiceiuri și să îi învăț metoda corectă, învață din prima corect și procesul este mai liniar, iar rezultatele pe care le obțin sunt fabuloase.

 

o idee și-un deliciu

 

Cât timp îți ia până compui o nouă rețetă?

Jumătate de oră. Dacă te referi la partea de creație, nu știu să îți spun un timp anume. Ideile îmi vin de multe ori după ce primesc un feedback sau mă uit pe Instagram sau uneori, povestind cu cineva.

Cutiuța de macarons de toamnă, în acest moment, este cea mai iubită colecție de până acum. Combinația de gusturi se întâmplă după gustul meu, în funcție de ce îmi place mie. Să o luăm logic: și când mergi la restaurant mănânci mâncare după gustul bucătarului. La fel și în cazul dulciurilor. Am visat demult la această colecție și pur și simplu i-am dat drumul. o idee și-un deliciu

Care este povestea din spatele colecției? M-am dus la un furnizor, la un depozit și am dat peste interioarele de macarons, rotunde, în formă de floare. În aceste blistere sunt așezate fiecare macarons în parte pentru a asigura transportul în siguranță ale acestora. Am simțit că trebuie să le cumpăr. Apoi, ajunsă acasă, am găsit în pod o cutie rotundă în care nu intra blisterul, însă încăpea în capacul cutiei. Astfel, am ajuns la unul dintre furnizorii mei de suflet, cerând o cutie care să se potrivească cu capacul.

 

o idee și-un deliciu

 

Pentru începători, este de preferat să achiziționeze setul de ustensile pe care îl recomanzi tu?

Bineînțeles că îl recomand. Când am început să predau, la începutul cursului, elevii primeau o listă cu 17 link-uri de unde erau nevoiți să își comande ustensilele. În cazul macarons este foarte important din ce materie primă le faci și cu ce ustensile lucrezi. Macarons prezintă o compoziție chimică, la fel ca orice altă prăjitură. Pentru a ajunge la această compoziție, ai nevoie de anumite substanțe, și să le procesezi într-un anume fel cu o tehnică anume. În cazul acestor site-uri exista riscul ca ustensila să nu fie pe stoc și m-am gândit „ce-ar fi să le comand eu pe toate deodată și să le ofer cursanților mei?”. Am conceput-o din experiență, eu știu exact ce îți trebuie. În această cutie drăguță – că tot îmi place și partea aceasta – găsești tot ceea ce ai nevoie.

 

o idee și-un deliciu

 

Care este diferența dintre un cursant și un ambasador?

Este un proiect foarte nou crearea comunității de ambasadori și sincer nici nu știu cum o să decurgă încă. Mi s-a părut o idee super venită din partea unei cursante. Să fii cursant înseamnă să vii, să te prezinți, o singură dată, dacă e necesar de două ori și te învăț să faci macarons. Să fii ambasador înseamnă să intri într-o echipă care va fi ghidată de mine. Avem un scop cu această echipă de ambasadori: să ajungem la cât mai multă lume. Mă întorc la vorba aceea: vrei să ajungi undeva repede? Mergi singur. Vrei să ajungi departe? Mergeți mai mulți. Atât ca și ambasador, cât și ca și cursant, ai libertatea să aduci îmbunătățirile tale. o idee și-un deliciu

Este mai greu, în ceea ce privește viziunea, ca și proprietar de business ai o viziune foarte mare și te întâlnești cu cineva care își dorește să fie ambasador este clar că nu îți va fi alături foarte mult timp. Cu siguranță interacțiunea va fi foarte valoroasă. Însă, dacă nu ai o viziune la fel de amplă ca a mea este clar că vei vrea să stai cât mai mult în preajma mea ca să crești.

 

o idee și-un deliciu

 

Pe termen lung, ce planuri ai legat de businessul Macarons Box?

Vreau să deschid o școală la Oradea, cu laborator inclus și cu autorizație de la Ministerul Muncii. Momentan, cursurile pe care le ofer sunt doar cursuri de perfecționare. Diploma pe care o primești la absolvirea cursului este diplomă de participare și nu o diplomă cu care să te poți angaja mai târziu. Chiar și asta se potrivește cu mutatul de la Cluj la Oradea pentru că prețurile sunt accesibile în continuare și e un plus imens în ceea ce înseamnă fondarea acestei școli. Este un plus și faptul că ar fi în Oradea pentru că odată ce un elev ar veni pentru curs ar avea ocazia și să viziteze orașul. o idee și-un deliciu

 

o idee și-un deliciu

 


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole care au în prim plan bussines-uri? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Business.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)