Omul dreptății: jonglarea cu legile din perspectiva unui avocat

avocat

Ce îți vine în minte când te gândești la meseria de avocat? Care crezi că ar trebui să fie primul pas pe care să îl faci ca să devii avocat? Nu știi de unde să începi și vrei să fii sigur că e meseria potrivită pentru tine? Venim în ajutorul tău prezentându-ți perspectiva unui avocat care lucrează în domeniu.

BMC (avocatul a refuzat să își dea numele din motive legale) activează în domeniu de 10 ani. A studiat la Facultatea de Drept din Oradea și acum activează ca avocat în același oraș.

Primele semne că îmi doresc să fiu avocat au apărut în liceu. Exista în mine dorința de a apăra oamenii atacați de ceilalți, cărora nu le stă în caracter să riposteze la nedreptăți. Astfel, am decis să aplic la facultatea de drept.

Într-adevăr, facultatea m-a ajutat să dobândesc cunoștințele necesare pentru această meserie. Însă, nicio facultate nu poate să-ți ofere cunoștințe pentru o carieră de succes dacă studentul nu este perseverent. Aici aș vrea să punctez un aspect esențial: facultatea nu trebuie făcută pentru note sau diplomă, ci din dorința de a-ți folosi în cariera visată.

După ce am terminat facultatea nu mi-a fost greu să găsesc o slujbă.

Admiterea în avocatură presupune un examen, pe care l-am promovat în același an în care am absolvit facultatea. Cel mai greu lucru în meseria aceasta este să devii cunoscut, respectiv să ai clienți.

Primii ani în domeniu după absolvirea facultății

În primii doi ani activezi ca avocat stagiar, sub coordonarea unui avocat cu o vechime în profesie de minim 6 ani. Așadar, în primii doi ani nu ai un contact direct cu clienții, ci prin intermediul avocatului coordonator, de la care înveți cum să îți abordezi ulterior proprii clienți. În general, clienții vin prin cunoștințe sau recomandări, astfel că nu întreabă de vechimea pe care o ai în avocatură.

Cea mai șocantă experiență de la început a fost să am soluție favorabilă într-un dosar în care nu aveam dreptate.

Obstacolele care pot apărea între timp și cărora ar trebui să le acorzi atenție pentru a le corecta.

Obstacolul cel mai mare e la nivelul minții. E greu să nu te identifici cu cariera. Dar eu cred că a nu te implica emoțional în ceea ce faci, te ajută să avansezi, să dai ce e mai bun din tine. Afirm acest lucru deoarece, după facultate ai contact cu realitatea vieții și orice dezamăgire te poate face să dai înapoi. Orice succes de moment îți poate da aripi imaginare, iar căderea e bruscă, consecințele hotărâtoare, chiar devastatoare.

Care ar trebui să fie trăsăturile de caracter necesare unui avocat de succes?

Un atuu important este moralitatatea. Acesta îți ușurează activitatea, iar pe termen lung îți aduce roade nebănuite. Moralitatea îndeamnă echilibrul cu principiile de drept și cu gândirea legiuitorului, deoarece, în general legea este morală. Oamenii afirmă de nenumărate ori că legea nu este dreaptă, dar când fac astfel de afirmații, o privesc din perspectiva lor. Or, dispozițiile legale urmăresc binele general, echitatea între oameni, într-o lume imperfectă.

Un avocat trebuie să fie în primul rând o persoană deschisă. Clientul trebuie să aibă posibilitatea de a-și expune problemele fără grija de a fi judecat. Oamenii sunt reticenți în a-și expune neliniștile în fața unui străin, de aceea un avocat bun trebuie să știe să creeze o atmosferă plină de încredere. O altă trăsătură de caracter definitorie care te face avocat bun este că trebuie să fii o persoană de cuvânt deoarece creează confort și încredere pentru clienți.

Cum este viața în afara cabinetului de avocat din punct de vedere financiar? Lejeră, fără griji sau stresantă, cu multe greutăți?

Depinde de efortul pe care îl depune fiecare avocat. Dacă muncești, ai o viață fără griji din punct de vedere financiar, iar dacă practici avocatura ca hobby nu poți aștepta să ai satisfacții financiare.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

 

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.