Opinie: sistemul medical din Germania vs cel din România

sistem medical

A existat întotdeauna o comparație între sistemul medical românesc și cele din afara țării. Poporul român tinde spre a lua exemplul celorlalte țări din Uniunea Europeană- ceea ce nu este un lucru rău. Însă, trebuie luat în calcul faptul că anumite țări au un ritm de dezvoltare mult mai rapid și este dificil să ajungem la același nivel de pe o zi pe alta. Astfel, am ajuns să facem o comparație între sistemul medical românesc și cel nemțesc alături de cineva care a lucrat în ambele țări.

Traiul în Germania

Eu, spre exemplu, îl consider net superior celui din România. Însă, cunosc și persoane care locuiesc aici doar cu gândul că după câțiva ani de „strâns bani” se vor întoarce înapoi în România. sistemul medical

 

sistemul medical

 

5 cuvinte care ilustrează sistemul medical nemțesc

Seriozitate, perseverență, superioritate, încredere și inovație.

Opinia legată de sistemul medical român

O absolută bătaie de joc din partea celor care în loc să-l aducă la zi cu cel din Europa, îl destramă pe zi ce trece. Nu știu cifrele actuale, însă în 2020 din 19 milioane de români DOAR 7 milioane plăteau asigurarea de sănătate. Spre deosebire de Germania, în care asigurarea este obligatorie și nu pot exista „pauze” în contribuția la casa de sănătate.

Plăcerea cea mai mare din acest domeniu

Ramura pe care lucrez, și anume oncologia, fiindcă sunt pasionat de cazurile complicate.

 

sistemul medical

 

Diferența dintre sistemul medical român și cel nemțesc

Tratament și îngrijire pentru toți pacienții, spre deosebire de România, unde pacienții sunt luați în vizor doar dacă au „plicul” pregătit.

Încurajează sistemul german învățarea?

În urmă cu 2 săptămâni am primit o ofertă din partea conducerii asistenților de a progresa profesional în oncologie, mai precis fiind vorba despre un curs de profesionare oncologică ce se întinde pe o perioadă de 2 ani. Cursul este plătit integral de către spital (ceea ce eu nu mi-aș fi permis, deoarece este foarte scump), iar turele de la muncă se vor scurta pentru a putea avea timp de învățat.

Te-ai mai întoarce în România pentru același loc de muncă?

Nu cred că sistemul medical românesc m-ar putea atrage atât de mult încât să renunț la locul actual de muncă. Nu mă refer la partea financiară, cu toate că ar trebui menționată și ea, dat fiind faptul că este net superioară celei din România, ci la faptul că nu mi-aș putea adapta comportamentul necesar pentru a putea rezista în sistem.

 

sistemul medical

 

Schimbări necesare în sistemul medical românesc

Asigurarea de sănătate obligatorie. Fiecare om să fie obligat prin lege să contribuie la casa de sănătate. Cu toții vrem spitale „ca afară”, însă dacă oprești 10 români pe stradă, cel mai probabil, maxim jumătate din ei sunt contribuabili activi la sistemul de sănătate.

O vorbă dulce pentru un sistem medical românesc mai bun.

Deocamdată, cu părere de rău, nu am…

– Articol scris de către Dana Lăcustă


– Zaharia Daniel Mihai, asistent medical în Germania


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.