Oradea citește: o altfel de metodă de a promova lectura

Oradea citește
Proiectul „Oradea citește” a luat naștere din iubirea pentru lectură și pentru oamenii orașului cu pricina. A fost lansat în luna martie a anului 2021, cu scopul de a promova cititul într-un mod diferit, special. Astfel, s-a produs o schimbare cu efect inovator, atât pentru mine, cât și pentru cei din jur. Proiectul nu se rezumă doar la locuri și cărți din Oradea, ci și la oameni. Prin cei pe care i-am descoperit cu aceleași pasiuni, cei care sunt scriitori, bookbloggeri de-ai noștri, sau doar simpli cetățeni, am reușit să descopăr și străzi, cafenele, biblioteci, clădiri superbe și chiar evenimente.
Oradea citește
Iubirea pentru carte am mostenit-o de la părinții mei. La noi în familie se citea mereu. Tata citea Stephen King iar mama Agatha Christie, dar și multe altele. Pentru mine era ceva de vis să văd bibliotecile pline de cărți! Chiar și după atâția ani mă pot mândri că sunt acolo. Au fost păstrate, le-am păstrat și eu la rândul meu și cu siguranță le va păstra și fiul meu.
Printre multe alte colecții de cărți favorite, pentru mine sunt cele scrise de Stephen King, deoarece îmi aduce aminte de copilărie, de tata și unchiul meu. Ambii pasionați de poveștile lui. Cu siguranță nu mă voi opri până când nu voi avea toată colecția. După cum bine știți, Stephen nu se oprește aici!
Oradea citește
M-am bucurat pentru feedbackul primit chiar și virtual!
Cum poți contribui la proiect? Trebuie să pozezi cartea preferată alături de o clădire sau un loc din Oradea. Cartea și locația sunt alese de fiecare cititor în parte. Cei care vor să îmi trimită poze mă pot contacta pe Facebook, Instagram sau pe email, oradeaciteste@gmail.com și voi încerca să le răspund în cel mai scurt timp. Încerc să țin legătura cu cât mai multe persoane și să promovez persoana înainte de carte. Oamenii sunt curioși, astfel de fiecare dată în descrierea pozei veți găsi tag către persoana care a făcut poza.
Din păcate, în ziua de astăzi e tot mai rar să vezi oameni care citesc. Cititul și-a pierdut semnificativ din interesul care îi fusese odată acordat, fiind înlocuit cu tehnologia. În schimb, pentru mine lectura e o escapadă din lumea reală. De multe ori văzusem cărti prin parcuri puse doar de dragul de a fi citite si lăsate în ploaie fără nici un interes sau buturugile special amenajate pentru cărți distruse .. De ce ? O întrebare la care mi-aș dori să găsesc un răspuns.
Oradea citește
O carte este ca și o comoară. De noi depinde dacă vedem acest lucru. Dacă vedem dincolo de copertă.
Nu degeaba există citatul „nu judeca o carte după copertă ” . Mai mult, și aceste lucruri m-au ambiționat la crearea acestei comunități, acestui proiect . Pentru mine să vad orădenii citind prin parcuri, cafenele, librării și nu doar, este o mândrie. Pozele primite și distribuite pe paginile de socializare, instagram și facebook pot demonstra frumusețea acestui proiect. Nu câștig bani din proiect și nici nu este o organizație. Nu pentru asta am facut totul, ci pentru a demonstra că se poate! Oradea citește
Poți citi chiar si câteva pagini pe zi oricât de ocupat ești.
Cu această ocazie poți admira și frumusețea urbei. Este un fel de challenge: coperta și clădirea. Poate fi tratată și ca o motivație personală pentru noi, pentru fiecare în parte. Uităm de nebunia din jur și legăm prietenii. Citim fiecare clădire dincolo de povestea ei.
Oradea citește
Încerc ori de câte ori am ocazia să țin activi membrii, organizând provocări lunar ( bookchallengeuri, bazaruri de schimburi sau donații de cărți din biblioteca personală a fiecăruia, promoții din librariile din oraș sau online) și îndemnându-i să salveze o carte sau să participe la târguri cu și despre cărți. Poate pentru unii este ceva nesemnificativ, însă pentru mine însă este ceva de suflet!
Beatrix Cătălina Skripek, fondator Oradea citește

Viitor student și ai nevoie de îndrumare? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.