Despre Paul Mureșan, viața la țară, animație, moarte și queer life

Paul Mureșan

Interesul lui Paul Mureșan pentru animație a apărut odată cu Cartoon Network, care, simțea el, îi făcea viața mai colorată. A urmat cursurile Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, urmând să studieze la specializarea Grafică a Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca. În perioada 2008-2009 a câștigat o bursă Erasmus care i-a oferit șansa să studieze în Germania. Abia aici reușește să aibă prima lui tangență cu animația, de care profită din plin. A simțit că prima animație formată din mii de desene a fost un chin deoarece l-a pus într-o legătură directă cu el și trecutul lui.

De-a lungul timpului, a pus cap la cap zeci de mii de desene care au dat naștere mai multor animații, printre care „Pui de Somn”, „Cradle”, „Ceva” și „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”. „Pui de Somn” i-a adus lui Paul premiul pentru cel mai bun film de animație la Filmul de Piatră de la Piatra Neamț, premiul pentru cel mai bun film românesc la festivalul dedicat animațiilor Anim`est. În 2021, același film a fost nominalizat la Premiile Gopo, practic Oscarul românesc, la secțiunea „cel mai bun scurt metraj de ficțiune”. Anul 2022 a venit cu o nouă surpriză pentru Paul: a fost invitat ca și speaker în cadrul TEDx Cluj-Choices.

 

Paul Mureșan
Poză realizată în cadrul conferinței TEDx Cluj- Choices.

 

Ce înseamnă pentru tine animația?

Animația pentru mine reprezintă chestii moarte care dau iluzia vieții. Paul Mureșan

Care este procesul de creare a unui scurtmetraj realizat de tine?

Tehnica în care mă bălăcesc eu de obicei e 2D tradițional, adică animație pe hârtie. Fac în jur de 1.000 de desene pentru un minut de film și mă joc cu pastel, grafit, creioane colorate, acuarela, guașe si acrilice. În 2008 am animat pentru prima dată ceva: o pasăre care iese din pământ și zboară, și de atunci sunt dependent de a vedea cum e în mișcare ceva ce am desenat, scanat si montat. Procesul animării l-am documentat aici: Paul Muresan – Animation Reel

 

Paul Mureșan
„Ceva” sub formă de desene

 

În momentul în care te pui să desenezi, cum decizi despre ce subiect va fi următorul desen animat?

Când mă pun să desenez, deja au trecut treziri pe la 4 dimineața în care îmi notez repede câte o idee. Cred că doar de vreo 5 ori m-am pus jos să desenez fără să nu am nicio idee, și nu prea iese mare lucru în cazul ăla. Desenul e comunicare – dacă nu am idee, e ca și cum aș deschide gura fără a avea ceva de zis. De regulă există tooouuuooot felul de subiecte care mă preocupă, de la a desena ceva ce văd, la teroare cosmică și relațiile cu cei din jur.

Care este cea mai mare realizare a ta ca și animator?

Cea mai mare realizare a mea ca animator a fost să antrenez mușchiul răbdării. Îs dezastru la capitolul răbdare, dar am fost mega dezastru în trecut. Animația mă obligă să stau la masa de lucru muuuult timp cu mine, și asta e foarte greu, dar devine din ce în ce mai ușor. În ceea ce privește filmul meu preferat (adică făcut de mine), e foarte greu să aleg pentru că simt că filmele mi-s ca niște copilași, fiecare zice altceva. Paul Mureșan

Cât de dificil este să te afirmi în lumea scurtmetrajelor în România?

E de fapt destul de ușor. Sunt tone de festivaluri flămânde după filme, și o groază de contexte în care poți să strălucești ca regizor. Niciodată nu a fost un moment mai prielnic pentru regizori și animatori, în România.

 

Paul Mureșan

 

În toate desenele realizate de tine apare și moartea în viețile personajelor. De ce este atât de important pentru tine să apară în firul narativ?

Moartea apare în firul narativ al vieților noastre în fiecare zi. Doar că o tencuim cu alte gânduri și ocupații și nu o mai vedem, dar e acolo. Credem că moartea e ceva ce se întâmplă la finalul vieții, dar moartea o putem trăi doar în timpul vieții. Cred că specia noastră are foarte multe probleme de sustenabilitate – atât emoțională, cat și materială- și văd că rădăcinile duc întotdeauna spre o formă de frică, izvorâtă din teama de moarte.

Ernest Becker spune că inclusiv CULTURA este o barcă de salvare pe care am inventat-o ca să ne salveze de teroarea existențială. CULTURA practic ne promite nemurirea fie prin raiuri, prin descoperiri care ne imprimă numele în istorie, prin ceea ce lăsăm după noi și prin numele pe care le predăm copiilor noștri. Inclusiv cea mai veche poveste pe care o cunoaștem, Epopeea lui Ghilgameș e povestea unui om care căuta nemurirea.

În acest sens, Moartea, care ne ia totul, ne-a și dat totul. Nu am fi creat atâtea dacă nu ne-ar fi împins gânduri despre propria noastră mortalitate din urmă. Pentru mine, e important să invităm moartea în mod voluntar în viețile noastre, ca să ne obișnuim cu prezența inevitabilă a acesteia. Astfel devenim mai empatici cu ceilalți și cu generațiile ce vin. Eu încerc să invit în viața de zi cu zi gânduri despre moarte prin desenele mele animate.

 

Paul Mureșan

 

În scurtmetrajul „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva” apare povestea unui cuplu gay, fiind inspirată din realitate. Care a fost reacția publicului când acesta a fost lansat?

Spre surpriza mea, oamenii au primit filmul cu brațe călduroase. Părinții mei m-au îmbrățișat și mi-au spus ca mă iubesc și acum au o relație foarte mișto cu logodnicul meu. Cine ar fi zis că un desen animat poate să rezolve atâtea? Desigur, am primit și icoane în mesaje, alături de urări să-mi „revin”, dar alea au fost doar 1% din reacții.

Cum a afectat viața ta de zi cu zi odată ce ai avut curajul de a-ți asuma cu voce tare orienatarea ta sexuală?

Am simțit că nu mai trebuie să mă uit peste umăr într-un mod paranoic. Am simțit că ceea ce sunt nu trebuie să fie o scuză ci un fapt, și am început să mă manifest liniștit și să fiu alături de alții cărora li se împiedică identitățile de normă socială. Am simțit că în sfârșit pot să mă manifest jucăuș. Paul Mureșan

 

Paul Mureșan

 

Crezi că, uitându-te în spate, ai alege la fel, să vorbești cu voce tare despre homosexualitate? Ar trebui sau nu ca tinerii din ziua de astăzi să facă același lucru?

Cred că trebuie să fim blânzi și buni unii cu alții, indiferent despre ce am vorbi. Nu să îi certăm pe ceilalți că nu ne înțeleg. Eu am ales sa vorbesc chill, în viu grai, în scris și în animație despre mine și despre diversitate. Cred că fiind vizibili solidificăm faptul că nu suntem de pe Marte, că avem vieți la fel de plicticoase ca toată lumea și că adăugăm încă o culoare paletei sociale.

Eu și iubitul meu trăim la țară. Lumea aici și-a exprimat vizibil disconfortul față de noi. Dar cum au trecut anii, au văzut că nu mâncăm copii, că suntem nițel simpatici și că suntem banali, iar acum avem o tonă de prieteni în sat. Dacă ne ascundem dăm impresia că ceva nu e în regulă la noi, că există ceva rușinos care merită reprimat.

Este o idee bună să îți arăți afecțiunea și în situații de genul pe stradă?

E frumos să arăți afecțiune decentă în public. Deocamdată, pentru persoanele queer, e destul de inconfortabil, oricât de deschis ești, un sărut nu e doar un sărut ci, în minte, devine  “Lasă că am curaj și mă exprim fiindcă și eu sunt om” și e păcat că deocamdată un sărut nu e doar un sărut. DAR va deveni, mai încolo, când devine banal că existăm ca persoane cu o paletă mare de orientări sexuale. Când homofobia o să fie un mega tabu al trecutului, de care ne este mega rușine și persoane care au făcut viețile altora un calvar o să nege ca au făcut asta, atunci și între noi, un sărut o sa devină doar un sărut, și nimic altceva.

 

Paul Mureșan

 

Care este cel mai mare lucru pe care nu l-ai putut îndeplini datorită faptului că ai o relație amoroasă cu un bărbat?

Că am o relație amoroasă cu un bărbat, cam atât. Vreau să devenim boring, nu fenomenali. Dar dacă am dat curaj și altora să își trăiască viețile autentice, nu pot decât să mă bucur. Cred că aia ar fi o realizare care mi-ar încălzi suflețelul.

Ce planuri ai pe termen lung ca animator?

Vreau să fac muuuuuuuuuultăăăăăă animațieeeeee!!! Așa-mi place de mult să animez!!!!! Vreau să văd câte un film făcut de mine și să zic: „ioi, ce fain!” Paul Mureșan


Fii primul care vede desenele lui Paul urmărindu-l și pe Instagram sau pune mâna pe conținut exclusiv și susține-l pe Patreon.

Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)