Persoanele toxice: crezi că îți vor binele, dar de fapt îți fac rău

persoanele toxice

Fiecare persoană poate să aibă defecte care pot creea atât neplăceri personale cât și neplăceri celor din jur. Însă, unele persoane cauzează în mod intenționat neplăceri intense destul de frecvente și nu-si exprimă dorința de a se schimba sau de a-și accepta greșelile. Acești indivizi pot fi numiți persoane toxice. Persoanele care prezintă comportamente toxice, de obicei, au răni emoționale din trecut, cum ar fi: o tulburare de personalitate, o tulburare psihică, o traumă, un anturaj toxic sau o perioadă stresantă. Însă, acestea nu scuză disconfortul cauzat celorlalți.

De multe ori, cineva acceptă o persoană toxică din dorința de a o ajuta, dar sacrificarea propriei bunăstări nu va duce la rezultatul așteptat.

Din contră, persoana care dorește să ajute poate să devină victimă/ cea din urmă va considera că i se cuvine totul/ persoana respectivă va înțelege că acțiunile sale îi vor aduce satisfacție. Aceștia au nevoie de ajutor profesional (ex.consiliere). Când există o relație intimă între una sau mai multe persoane cu trăsături toxice este vorba despre relații toxice. Aceste relații pot fi romantice, de familie și/sau de prietenie, însă cu persoane toxice ne putem întâlni în orice context. persoanele toxice

Semnele unei persoane toxice sunt:
 • Manipulează cu scopul de a controla sau pentru un beneficiu. Manipularea se poate manifesta prin șantaj emoțional, cauzarea sentimentului de vinovăție sau rușine, lingușeală, crearea compasiunii și milei față de el.
 • Sunt foarte critici și judecă intens toate persoanele, însă nu sunt critici față de propria lor persoană.
 • Nu își asumă responsabilitatea pentru greșelile lor și dau vina pe alții.
 • Au un comportament inconsistent. Uneori se comportă frumos și afectuos, alteori sunt reci și indiferenți. Acesta este modalitatea lor de a crea confuzie și dependență.
 • Nu arată interes pentru bunăstarea și nevoile celuilalt, nu respectă limitele lor.
 • Încearcă să fie mereu în centrul atenției sau să primească simpatie/admirație, astfel se comportă foarte dramatic.
 • Sunt pasiv-agresivi și răutăcioși.
 • Gaslighting, adică fac persoana să își pună la îndoială propriile credințe prin minciuni și crearea confuziei. Pune la îndoială memoria sau abilitățile tale mintale în fața celorlalți.
Ce poți să faci ca să nu cazi în capcana acestor oameni:
 • În momentul în care observi un comportament toxic sau deranjant la celălalt, spune-i în mod asertiv acest lucru, cât mai devreme posibil.
 • Stabilește limite și ține-te de ele, nu accepta de la nimeni să le încalce.
 • Acceptă faptul că fiecare persoană este responsabilă pentru propriile reacții în fața problemelor și propria sănătate mintală, deci nu încerca să îi salvezi sau să rezolvi problemele lor. Este important să oferi suport, ajutor și înțelegere celorlalți, însă nu pe cheltuiala propriei bunăstări psihice.
 • Nu lua personal comportamentele și cuvintele lor . Acestea nu au legătură cu tine, ci sunt o manifestare a propriilor probleme și traume nerezolvate.
 • În cazul în care acestea nu funcționează sau persoana îți cauzează suferință , încearcă să eviți cât de mult posibil compania lor.
Uneori este nevoie să îi dai drumul persoanei respective, să îl excluzi din viața ta.

Acest lucru poate fi foarte greu din diverse motive: din motivul că sunt parte din familia ta (părinți, frați, copii); pentru că îți amintești de toate momentele bune și încerci să te convingi că lucrurile pot fi la fel ca înainte; îți este frică să fii abandonat de ei pentru că simți că asta ți-ar afecta stima de sine sau ai pierde un suport emoțional (se întâmplă des în cazul persoanelor care au fost neglijați în copilărie); îți este frică de necunoscut și de o nouă dezamăgire, deci consideri că e mai bine să rămâi într-o relație toxică, dar previzibilă; consideri că nu ești demn de a fi iubit și tratat cu respect, astfel accepți comportamentul toxic ca un merit personal. Oricare ar fi motivul, fiecare persoană merită să fie respectat de către ceilalți și să aibă parte de relații sociale sănătoase. persoanele toxice

Este important de menționat că uneori putem să ne comportăm într-un mod toxic chiar și cu propria persoană.

Acesta se poate manifesta prin auto-critică severă față de propriile emoții, nevoi și reacții (din prezent sau din trecut); auto-învinovățire pentru toate problemele întâmpinate; îți asumi vina pentru comportamentul toxic al celuilalt chiar și dacă nu este cazul; ignorarea propriilor nevoi și dorințe. Te rog, să știi că emoțiile tale sunt valide, meriți să te simți bine, fiecare om face greșeli, nu ești responsabil pentru comportamentul toxic al celuilalt, unele lucruri nu stau în controlul tău, meriți să fii iubit.


Abigail Brenner (2016) 8 traits the most toxic people in your life share. Psychology Today.com

Dan Brennan (2020) Signs of a toxic person. WebMed.com


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.