
Numele meu este Amalia Siminiceanu și sunt psiholog, mai bine spus Mental Health Avocate. Unul dintre obiectivele mele este să promovez sănătatea mintală în mediul online, cât și în practica mea de zi cu zi. Tocmai pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare și reducerea stigmei asociate.
Înainte de toate, sănătatea mintală este sănătate, iar aceasta și sănătatea fizică nu se exclud. Aceasta reprezintă starea noastră de bine psihică, emoțională și socială. psiholog Amalia
Totodată, nu reprezintă doar absența bolii sau a tulburărilor. Reprezintă și capacitatea individului de a-și identifica abilitățile și gestiona dificultățile, de a contribui la propria bunăstare, a familiei, a comunității și nu numai.
Este de subliniat faptul că aceasta este extrem de importantă la orice vârstă și ar trebui să o prioritizăm.
Care este drumul care trebuie parcurs pentru a ajunge un psiholog de succes?
Dacă ar fi să privesc către parcursul meu, aș delimita două trasee care sunt interconectate și m-au ajutat să ajung unde sunt astăzi: cel academic și cel al devenirii psihologului care îmi doresc să fiu (drum care nu se termină niciodată). Cel din urmă presupune lucrul cu propria persoană, fiind un proces din care am mereu de învățat. În completare, aduc în discuție vorbele maestrului Mircea Eliade, ce menționează că ,,cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înşine.” psiholog Amalia
În ce privește traseul academic, am urmat atât studiile la nivel de licență, cât și cele masterale în Cluj, în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, UBB. Pe urmă, am obținut dreptul de liberă practică și supervizare, pas necesar pentru a putea profesa din punct de vedere legal. Iar în prezent activez în cadrul cabinetului individual din Cluj.
Care este metoda cea mai potrivită de a-ți începe activitatea ca psiholog: singur sau alături de cineva?
Am ales să îmi desfășor activitatea din start singură. Au contribuit mai mulți factori la această alegere, printre care și nevoia de autonomie, dar și anumite oportunități. La momentul respectiv a fost cea mai bună decizie pentru mine, și încă este. Cu toate că nu este un parcurs ușor, merită.
Partea de învățare nu se oprește niciodată, dar vreau să menționez că supervizarea a ajutat acolo unde simțeam că este nevoie de ghidare.
Foarte multă lume consideră că psihologia este un mod de a spăla creiere și de a manipula. Este cu adevărat psihologia o metodă de a manipula în așa fel încât să schimbi radical părerea unui om? psiholog Amalia
Sunt multe accepțiuni ale definiției psihologiei, fie cu caracter etimologic, tip metaforă sau comprehensive. Obiectul psihologiei este reprezentat de comportamentul uman, procese și mecanisme afective și cognitive etc.
După cum spune și Prof. Univ. Dr. D. David , manipularea psihologică apare atunci când informații false sau nerelevante sunt luate ca fiind adevărate, fapt ce ne poate afecta la nivel cognitiv, emoțional și comportamental. Cu toate acestea, este bine să vedem totul pe un spectru și să nu suprageneralizăm. De asemenea, este bine să punem în perspectivă lucrurile și să ținem cont de foarte mulți indicatori (abilitatea de a gândi critic, vârstă etc.). Cu cât dezvoltăm mai mult abilitatea de a gândi rațional, critic, și nu ne bazăm doar pe procesări automate, cu atât putem deveni mai puțini vulnerabili. psiholog A
malia
Societatea de astăzi crede că apelarea la un psiholog în caz de nevoie este semnul nebuniei. Această presupunere poate proveni dintr-un nivel de alfabetizare scăzut în ceea ce privesc sănătatea mintală și sănătatea în general.
Psihoterapia este intervenția în sănătate și în boală. Asta înseamnă că fiecare dintre noi poate apela la psihoterapie, fie că vorbim de anumite tulburări, de predispoziții și vulnerabilități, sau pentru autocunoaștere. Tocmai din cauza stigmei asociate, lipsei de informare și nu numai, mulți apelăm doar în momente de criză, când simțim că nu mai putem face față. Dar a apela la ajutorul unui specialist este o formă de igienă psihică și nu numai.
Care sunt esențialele aspecte asupra cărora fiecare om ar trebui să acorde o atenție deosebită pentru o viață armonioasă?
Îndemnul pe care îl ofer ori de câte ori am ocazia este ca oamenii să acorde la fel de multă atenție și sănătății lor emoționale și psihice, cât acordă celei fizice. Totodată, este bine să își identifice propriile valori și să încerce pe cât posibil să trăiască în acord cu ele. Cu toate că nu avem control asupra trecutului sau viitorului, avem control asupra momentului prezent. De aceea, poți alege în ce direcție vrei să mergi.
În momentul în care vă caută o persoană sau un cuplu pentru terapie care sunt așteptările avute de ei?
Așteptările sunt unice de la caz la caz. Tocmai de aceea, rolul primei ședințe este de a stabili obiectivele și de a calibra expectanțele.
Postați tot la două zile pe Instagram diferite poze ce au legătură cu psihologia. De unde vă inspirați pentru a face aceste postări?
Inspirația mi-o iau din mai multe locuri: materiale de specialitate, dificultăți întâmpinate de clienți, experiențe personale, pagini cu a căror conținut rezonez la rândul meu. Iar uneori este nevoie să îmi reamintesc de ce fac asta și de ce au nevoie și oamenii. Punerea în perspectivă mă ajută de cele mai multe ori când mă simt blocată.
Care sunt principalele aspecte la care un viitor psiholog trebuie să fie atent?
Asumarea, responsabilitatea și determinarea sunt factori extrem de importanți când vorbim de acest parcurs. În primul rand, pentru că este un proces continuu, cât și prin prisma faptului că lucrăm cu mintea și sufletul omului. Continuitatea procesului nu ține doar de educare, informare, dezvoltare de abilități, cât și de un proces continuu cu propria persoană, de autocunoaștere.
Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.
Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.