Raluca Chitic: aproape tot ce fac pentru Inanis este făcut ca pentru mine

Raluca Chitic

„Dese ori se întâmplă să mă găsesc în ipostaza de a avea un gând, o idee sau o dorință de a face un anume lucru care să rămână cu mine câteva zile apoi să disparată. Multe și variate sunt, au fost și vor mai fi pasiunile mele. Îmi place să încerc lucruri și nu ma pot abține. De la cusut la brodat și croșetat, sau mai departe la grădinărit sau gătit, pentru că nu toate interesele mele sunt legate de handmade. Urăsc ideea de hoarding și îmi place să fiu într-un spațiu curat și ordonat, altfel nu pot gândi. În viața mea e totul despre cât de multe poți să faci cu timpul care e al tău și a găsi noi modalități de a te bucura de el”, explica Raluca Chitic.

Care este diferența între brodare, tricotare și croșetare?

Ca o persoană care încearcă să le facă pe toate 3 (fără să stăpânească pe deplin vreuna) nu îmi este așa greu să scot în evidență diferența. Totuși e oarecum ciudat mai ales pentru că, cel puțin broderia și celelalte două, au prea puține elemente în comun.

 

Raluca Chitic

 

Broderia, luată separat, este o formă de manifestare artistică exprimată prin intermediul cusăturilor pe pânză. Sunt foarte multe stiluri și moduri de abordare (motiv pentru care sunt și atât de mulți cei care încearcă broderia), iar cei mai cunoscuți sunt cei care și-au găsit deja o nișă. De exemplu, un stil minimalist caracterizat de cusături simple, modele din linii alb-negru sau cu maxim 2-3 culori sunt cele mai potrivite pentru un anume tip de „clienți”. Aceștia sunt cei care duc un stil de viață simplu și care s-ar potrivi cel mai bine cu decorul casei lor sau cu stilul lor vestimentar (depinde care este scopul final al broderiei). Raluca Chitic

Pe lângă minimalism, mai este broderia abstractă, sugestivă, realistă, suprarealistă, iar cea mai des întalnită este cea inocentă.

Vrei, nu vrei, prima broderie făcută e mereu inocentă. Vei folosi un fir de ață prea gros, pânză prea deasă, iar cusăturile vor fi prea strânse. Chiar și așa, sunt unii care preferă acest stil rudimentar de broderie, iar în timp elimină toate greșelile tehnice și din rezultat ajung să creeze un stil deosebit de broderie.

Diferența între broderie și croșetat/tricotat este în primul rand la nivel de tehnică (la broderie este un fir de ață care se lucrează pe ceva -pânză, plastic, hârtie, etc. în timp ce în cazul croșetatului/tricotatului este vorba despre un fir care se lucrează pe el însuși). Este și o diferență între sculele folosite: pentru broderie se folosesc următoarele: ac, gherghef, suport de gherghef (dacă vrei să fii fancy:) ) etc. În cazul celorlalte două se folosesc andrele, respectiv croșet și uneori un tip special de ac, tapestry needle, marcatori, knitting gauge, stitch stoppers și alte câte și mai câte accesorii. Raluca Chitic

 

Raluca Chitic

 

Diferența între croșetat și tricotat este, pentru necunoscători, inexistentă, motiv pentru care atât de multă lume se enervează când le confundă.

De fapt, în afară de faptul că ambele se referă la prelucrarea firului, nu prea au alte asemănări. Pentru croșetat ai nevoie de un singur instrument, croșetul, care este folosit pentru a construi „ochiuri” unul în continuarea celuilalt. Pentru tricotat ai nevoie de doua elemente (doua andrele) pe care le folosești ca să construiesti ochiuri/stitchuri unul deasupra celuilalt. Atât. Asta e singura explicație simplificată la care m-am putut gândi vreodată. Complexitatea și stilul stitchurilor poate fi variată, dar în tehnică, croșetatul și tricotatul sunt foarte diferite. Și aici, ca și în cazul broderiei, sunt diferite stiluri și modalități de abordare a proiectului de unde și avalanșa de idei si modele disponibile online. Raluca Chitic

De cât timp ai avut nevoie pentru a învăța această artă a croșetării și tricotării?

De tricotat, nu prea tricotez. Știu teoria și elementele de bază, dar nu am exersat niciodată suficient astfel încât să pot spune că știu să tricotez/împletesc sau că am tricotat ceva vreodată. Bazele le-am dobândit în doar câteva zile cumulate de muncă. Raluca Chitic

În schimb, povestea mea cu croșetatul se întinde mult în trecut. Eram în clasa a 6-a când în una din vizitele mele la nașă (i.e. persoana care în tradiția ortodoxă botează un copil) mi-a dat două croșete. Acasă am învățat foarte încet și foarte greu, de pe YouTube să croșetez. Nu pot spune exact cât timp mi-a luat să învăț, dar am fost începatoare timp de câțiva ani. Nu erau nici atât de multe resurse și nici nu știam eu sa mă informez cum trebuie pe vremea aia. Primul obiect croșetat de mine a fost o gentuță din acril negru cu o floare pentru mama.

 

Raluca Chitic

 

Care sunt elementele de care ai nevoie pentru a realiza diferite lucrări și diferite modele (precum fundițele de păr, scrunchieurile sau penarele)?

Toate produsele mele sunt făcute din materiale naturale. Fac ediții limitate pentru că încerc să descopăr cât mai multe materiale noi astfel încât încerc să nu folosesc de mai multe ori aceeași compoziție sau culoare. Pentru fundițe, penare și alte clămițe folosesc in. Mi se pare foarte prietenos cu pielea/părul și cumva te aduce mai aproape de origini. Pentru broderie folosesc doar bumbac sau mătase (oribil de lucrat cu ea, dar rezultate impecabile). Pentru obiectele croșetate folosesc preponderent lâna de alpaca, merinos, mătase sau bumbac (în cazul jucăriilor).

Am lucrat și cu acril, dar e oribil și strică toată munca iar pentru obiectele dăruite sau comandate nu folosesc decât fibre naturale. Pe lângă materia primă, am nevoie și de echipament pentru prelucrarea lor în obiectele pe care apoi le prezint. Dețin muuulte croșete, ace de tot felul, gherghefuri, suport pentru gherghef (mai nou), mașină de cusut (foarte importantă, a schimbat complet modul meu de abordare al obiectelor pe care vreau sa le fac). Echipament este mult, timp si motivație să fie. Raluca Chitic

De unde achiziționezi materialul de care ai nevoie pentru confecționarea acestora?

Materialele mi le iau de pe ici pe colo. Siteuri și, când mai prind câte un drum prin Cluj, de la mercerii cum ar fi Femina și Irika. Merceriile din orașul meu vând doar plastic și se jură că nici nu există altceva disponibil pe piață. Nu mă feresc să dau siteurile de unde îmi comand materialele. Le pot doar aminti decât pe câteva cu care am colaborat foarte bine: Fabrix, Muziker, Atelieruldomnitei, Irika (preferatul meu de la început) etc.

 

Raluca Chitic

 

Care este „organizarea de aur” între viața ta personală și timpul acordat lucrului manual?

Nu am o „organizare de aur”. Nu am o organizare deloc. E haos aproape tot timpul. Mă împart destul de greu între job și activitățile mele creative. Nu am un spațiu organizat și dedicat pentru așa ceva. Spațiul în care lucrez e doar fosta camera a fratelui meu în care sunt 1000 de lucruri extra. Mă străduiesc să fac cât de multe pot în timpul pe care îmi permit să mi-l aloc acestei activități. De obicei două zile, maxim 3 pe săptămâna, din care mai trebuie să fac și alte treburi. Raluca Chitic

De-a lungul timpului, care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o?

O provocare în ceea ce privește relația mea cu lucrul manual, o mare piedică în parcursul meu creativ a fost facultatea. În timpul facultății am lucrat prea puțin spre deloc, dar odată cu înaintarea în vârstă… :))
De asemenea, lipsa materialelor a fost un impediment destul de mare. Sunt scumpe și cei care vor lucruri de la mine, nu calculează aproape niciodată costul materialelor. Chiar și acum (încă nu-mi permit să-mi dau un sfert din salariu pe craft supplies) mai am momente în care desfac obiecte ca să reutilizez parțial materialele în alte proiecte pe care vreau sa le încerc și care sper să se „ceară”.

 

Raluca Chitic

 

Când ți-a fost cel mai greu să te mobilizezi ca să duci la bun sfârșit proiectele tale?

Acum înainte de sărbători am avut o comandă pentru două hăinuțe de pisici. Fără pattern, fără mărime, fără nimic. Trebuiau să fie cadou și am primit prea puține detalii. Eram și foarte aglomerată la job și atunci chiar am făcut un efort supraomenesc ca să le termin la timp.

Ce părere ai despre felul în care se raportează poporul român la obiectele hand-made?

Greșit :)). Nu se apreciază corect prețurile și se reacționează cu scârbă când sunt prezentate. În plus, foarte mulți au impresia că dacă este handmade și nu are eticheta unui brand, produsele nu sunt profesioniste sau de calitate, în condițiile în care situația este fix invers. Este nevoie de multă educare în ceea ce privește mentalitatea socialistă care a fost lăsată moștenire la popoarele estice.

 

Raluca Chitic

 

Ținând cont de concurența din România, este dificil să obții un venit?

Acum nu vreau sa fiu rea, dar pentru un om care muncește și căruia îi place munca, concurența e cel mai bun lucru. Acum în România concurența e cam subțirică. Îmi place sa mă raportez la artizanii din afara țării ca punct de referință în evoluția mea. În România suntem o comunitate tare micuță (raportat la populația țării noastre si la potențialii cumpărători), dar foarte faină. Ne inspirăm și ne încurajăm unii pe alții. În schimb, nu văd artizanii români ca pe adevăratul meu ideal în ceea ce privește drumul pe care vreau să-l parcurg cu Inanis.

Pe termen lung, care este viziunea ta legat de lucrul manual?

Eu lucrez cât de mult pot pentru Inanis. Pun tot sufletul și tot efortul de care dispun după ce termin toate treburile necesare supraviețuirii. În viitor sunt sigură că voi ajunge să am patternuri proprii și să reușesc să fac one of a kind products. Scopul este să le vând persoanelor care apreciază munca depusă sau chiar să le păstrez pentru mine. Eu cred că adevăratul meu avantaj este că, înainte de toate, aproape tot ce fac pentru Inanis este făcut ca pentru mine. Astfel, toate detaliile sunt verificate astfel încât să iasă perfect. În viitor, pagina la care lucrez va ajunge exact acolo unde îmi doresc pentru că sunt dispusă să depun tot efortul pentru a ajunge acolo, indiferent de cât de mult ar putea dura. Raluca Chitic

 

Raluca Chitic

 


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole care au în prim plan bussines-uri? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Business.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Urmărește-o pe Raluca și comandă-ți ceea ce-ți place de la ea!

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.