Robotică, premiul cel mare la un concurs internațional și planuri de viitor cu Antonia Ciobanu

În luna noiembrie 2023, Antonia Ciobanu a concurat alături de alți colegi de-ai ei la competiția internațională RoboChallenge. Au fost prezenți 900 de elevi din 19 țări. Aici, ei au reușit să câștige locul 1 la proba Humanoid Robot. robotica

Ce te-a motivat să alegi să studiezi la inginerie?

Pasiunea mea pentru tot ce înseamnă ingineria a fost motivația mea pentru a urma această cale. Munca pe care o facem necesită foarte multă ambiție și determinare, dar cel mai important este disciplina. Deși pasiunea te poate duce departe, pentru a fi cel mai bun din încăpere trebuie să depui efort și în momentele în care iți dorești doar să pleci acasă și să te dai bătut. Atunci intervine disciplina și abilitatea de a te pune înapoi la calculator și a-ți continua munca. Combinația dintre aceste două elemente mi-a oferit motivația necesară să studiez robotica și să performez în acest domeniu.

Cum ai ajuns să faci parte din Robotics Club Oradea?

În ianuarie 2023, la școala mea, s-a organizat un eveniment la care am participat. În cadrul său ne-a fost prezentat chiar robotul umanoid cu care lucrez în prezent, pe lângă alte modele de roboți. La îndemnul prietenului meu, m-am înscris la workshop-urlie organizate de Robotics Championship, opt workshop-uri care urmau să se desfășoare pe parcursul unei luni la Biblioteca Universității din Oradea, loc în care am făcut cunoștință cu colegii mei de echipa. La finalul cursurilor am decis să continuăm robotica sub numele de „Dacia Liberă” și așa am ajuns să concurăm cu ajutorul Robotics Club Oradea.

Când a început pasiunea ta pentru robotică?

De când eram mică am fost fascinată de calculatoare. Fiind femeie, această pasiune a fost de foarte multe ori trecută cu vederea. Oamenii din jurul meu erau convinşi că ulterior voi alege o meserie mai „feminină”. Însă, cu timpul am devenit din ce în ce mai pasionată de ceea ce făceam și robotica a fost prima mea interacțiune adevărată cu domeniul ingineriei. Sunt etern recunoscătoare că nu m-am dat bătută în ciuda negativismului de care am fost înconjurată și că am avut curajul să imi urmez pasiunea.

 

 

Este într-adevăr robotica atât de dificilă precum se crede?

Răspunsul nu este nici da, nici nu. Consider că depinde de persoană, de caracter și este percepută subiectiv de fiecare. Pot spune însă că este solicitant, este nevoie de cunoștiințe vaste si de multă răbdare. Munca în echipă fi un factor dificil pentru cei care lucrează mai bine singuri, neînțelegerile având loc din când în când. Eșecurile repetate pot ambiționa anumite persoane, în timp ce altele se vor simți copleșite de presiune și vor da mai puțin randament. Totuși, luând în considerare acestea, nu sunt de părere că robotica este dificilă, doar nu este potrivită pentru toată lumea.

Cum ați ajuns să participați la concursul Robo Challenge din București?

În urma concursului organizat de Robotics Championship de la Oradea, am decis să ne pregătim în continuare. Coechipierii mei, fiind de mai mult timp în domeniu, au mai participat și în alți ani la această competiție, fiind familiari cu probele susținute de cei de la Robo Challenge. Când a început perioada înscrierilor, ne-am întâlnit toată echipa pentru a completa formularul și a ne face strategia. Întalnirile acestea au devenit tot mai frecvente și mai lungi cu cât ne apropiam mai tare de perioada concursului.

Ce presupune categoria Humanoid Robot?

Categoria Humanoid Robot presupune două probe: Humanoid Challenge și Humanoid Sumo. Proba Humanoid Challenge este impărțită în doua etape: robotul trebuie să urce trei scări formate din plăci de lemn de 3 cm grosime, în cel mai scurt timp posibil (robotul nostru, Jhonny Rex, a completat această probă în 38.88 secunde, obținând locul I) iar apoi sa completeze un labirint, un traseu cu două obstacole, de asemenea în cel mai scurt timp posibil (acesta a fost completat în 40 de secunde, obținând locul II).

Se calculează media aritmetică a celor doua timpuri obținute iar timpul rezultat este cel final. Humanoid Sumo constă într-un meci de sumo dintre doi roboți, împarțit în trei reprize. Robotul rămas în picioare este numit câștigător. Anumite acțiuni ofensive câstigă puncte, în timp ce atacurile eșuate vor fi depunctate. În cazul în care amândoi roboții rămân în picioare la finalul reprizei, robotul cu punctajul mai mare este numit câștigator.

 

 

În cât timp ați pus cap la cap robotul cu care ați participat la concurs?

Am muncit câteva luni în avans înainte de concurs pentru a ne asigura că avem un cod funcțional și eficient. Desigur, am fost nevoiți să muncim și sub presiune la concurs pentru a ne asigura că avem cel mai bun cod posibil și a ne adapta traseului făcut de organizatori. Munca efectivă a fost îndelungată, fiind nevoiți să lucrăm câteva ore pe zi cu săptămâni înainte de concurs, singurele pauze fiind cele în care încărcam robotul.

Cum v-ați împărțit cu sarcinile de lucru pentru competiție?

Procesul a fost foarte cursiv. Eu manevram motoarele robotului din aplicația de pe laptop în timp ce colegul meu, Mario, stătea lângă robot și mă ajuta manual. Desigur, am schimbat sarcinile fiecăruia in funcție de nevoi. Cel de-al treilea coleg a lucrat si partea de design, pregătind stickerele pe care le-am lipit pe robot înainte de competiție. Fiecare își cunoștea rolul și sarcinile, motiv pentru care tot procesul a fost fluid.

Ce impact a avut asupra vieții tale obținerea locului unu?

Cea mai resimțită schimbare a fost în felul în care am fost percepută nu numai de oamenii pe care îi cunoșteam personal, ci şi de restul echipelor și organizatorilor. Fiind înconjurați de mulți tineri cu mai multă experiență în domeniu, nu am fost considerați de nimeni ca fiind posibili câștigători ai premiului. Am surprins plăcut pe toată lumea, iar din acel moment am simțit cum am fost tratată cu mai multă seriozitate de ceilalți. Sunt incredibil de bucuroasă că lumea observă munca depusă și suntem recunoscuți pentru această performanță.

 

 

Pe termen lung, ce planuri ai?

Pe plan personal, în viitor îmi doresc să continui cu robotica și informatica, lucrând în diverse domenii și pe diverse filiere. Însă în viitorul apropiat ne propunem să construim un nou robot pentru o altă probă și să ne continuăm munca cu Jhonny. Deja am început pregătirile pentru următoarele competiții mondiale, care vor avea loc în afara României, și suntem încântați de cum progresează munca noastră. Avem multe proiecte și planuri în minte pe care urmează să le punem în aplicare cât mai repede cu putință.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.