Serialul The Untamed- recenzie

The Untamed

Titlu: The Untamed

Anul apariției: 2019

Genul: serial chinezesc de ficțiune istorică + BL.

Trailer: The Untamed

Unde poate fi urmărit: Netflix, YouTube, Viki, Amazon Prime, WeTV, ODC.

Episoade: 50

Cast: Xiao Zhan, Wang Yibo, etc.

Premii: Golden Tower Award (Most Popular Drama), China Entertainment Industry Summit (Best Drama, Best Marketing), China Radio Film& TV Media Survey (IP of the Year, Otstanding Overseas Promotion Television Series), etc.

După vizionarea serialului „Word of Honor”, am descoperit un alt serial, The Untamed, care se spune că este destul de asemănător cu primul, chiar că este mai bun. Astfel, am decis să îl urmăresc și să fac o comparație între cele două. După cele 5 zile în care am urmărit toate cele 50 de episoade, am descoperit că ceea ce au cele două în comun este doar genul. Ambele prezintă formarea unei legături puternice între cei doi protagoniști și importanța vinului, dar ele sunt total diferite. În timp ce „Word of Honor” pune mai mult accentul pe cei doi protagoniști, „The Untamed” are în prim plan acțiunea.

 

The Untamed

 

„The Untamed” a fost inspirat după cartea scrisă de autorul chinez Mo Xiang Tong Xiu, „Grandmaster of  Demonic Cultivation”.

Acesta prezintă aventurile celor doi protagoniști în rezolvarea unui mister care a condus la un eveniment tragic în trecut.

Povestea începe cu personajul Wei Wuxian, un cultivator (cuvânt referitor la practicarea artelor marțiale magice)  detestat al artelor demonice și al întunericului, care își face apariția după 16 ani de la moartea sa, printr-o serie de sacrificii realizate de Mo Xuanyu, care i-a oferit corpul său. Reîntoarcerea sa îl obligă să se întâlnească cu persoanele din trecut, mai ales cu Lan Wangji, susținătorul și sufletul lui pereche. Wei Wuxian își amintește treptat despre trecutul său, de la a fi doar un simplu cultivator la ceea ce l-a îndemnat să învețe magia neagră.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest serial:

Acțiunea, efectele speciale, povestea în sine mi-au trezit curiozitatea. Este printre puținele seriale pentru care am stat până la 3 dimineața să îl urmăresc și la care am trăit atât de multe emoții. Am simțit atât fericire, cât și confuzie în același timp, atât tristețe cât și mulțumire.

 

The Untamed

 

Numele serialului prezintă o caracteristică generală a celor doi protagoniști, opoziția de la normele societății. Pe parcursul episoadelor veți observa faptul că cei doi opun rezistență în fața piedicilor și pedepselor la care sunt supuși. Mai mult, celelalte personaje vor afirma că Wei Wuxian este ”de neîmblânzit”.

Un alt element prezent care mi-a plăcut, față de multe alte seriale, este reprezentarea puterii și influenței femeii.

Deși nu apar multe personaje feminine, cele care sunt prezente au anumite roluri (gardian, doctor, prezență autoritară, etc).

Psihologia personajelor este un alt element care m-a impresionat. Prin acest lucru, mi-am dat seama că fiecare personaj (și, de ce nu, fiecare persoană în realitate) are un motiv ascuns pentru acțiunile sale, fie el bun sau rău. La fel, depinde mult de psihicul persoanei măsura în care se controlează de la a comite anumite fapte. În serial se face referire la această idee, prin câteva lecții oferite de personaje: „Nimeni nu poate cunoaște cealaltă persoană pe deplin”, „Nu putem să vedem comportamentul unei persoane prin prisma lui, ci doar prin a noastră”. Cu toate acestea, serialul mi-a pus o serie de întrebări legate de psihologie, la care am decis că trebuie să mai reflect.

Apare influența muzicii.

 

The Untamed

 

Personajele au instrumente muzicale ajutătoare. Fiind o persoană care nu știe să cânte la instrumente muzicale, acest lucru m-a făcut să admir mai mult muzica. M-a făcut și să îmi doresc ca pe viitor să învăț să cânt la măcar un instrument muzical.

„The Untamed” prezintă elemente ale wuxia („martial heroes”) care arată aventurile în lumea artelor marțiale. Acest aspect face ca acest serial să fie prezentat într-un mod elegant. Mai mult, peisajele sunt minunate. Ele oferă acel mult dorit sentiment de liberatate.

Protagoniștii împărtășesc o pasiune pentru iepuri. În cultura chineză, iepurele este cel de al 4-lea animal din zodiac și simbolizează norocul, bunătatea, eleganța și frumosul.

 

The Untamed

 

Deși acțiunea predomină în mare parte din serial, nu pot să uit de momentele amuzante, la care am râs cu poftă. Teama lui Wei Wuxian provocată de câini și schimbarea de comportament a lui Lan Wangji după ce consumă alcool prezintă o perspectivă mai soft a acestor două personaje.

Ce m-a provocat mai mult la acest serial:

Deși câteva personaje sunt rănite exact în aceeași parte a corpului, ele reacționează diferit, chiar dacă lovitura este fatală. Unele dintre ele își dau suflarea pe loc, în timp ce altele au timp să își spună confesiunile și chiar să amplifice lovitura.

Dacă ar trebui să acord o notă acestui serial, aceasta ar fi undeva pe la 9,80/10. Cu siguranță, acesta  merită să fie vizionat.

„As long as the sea is bound to wash up on the sand. And the stars are above you. We will meet again.”

Finalul poate să pară confusing din cauza cenzurii din China privind relația celor doi protagoniști. Așadar, recomand citirea cărții, care poate fi accesată aici.


Îți dorești să mai citești recenzia cărții „Un regat întrețesut” de Tahereh Mafi? Atunci te invităm să citești acest articol.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau Anya, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.