Sfaturi pentru sesiune: cum să înveți mai eficient

sfaturi pentru sesiune

Sfârșitul semestrului academic aduce mereu cu el o serie de îngrijorări, acestea luând forma examenelor. Cum s-a discutat în articolul anterior, există anumite tehnici pentru a scădea anxietatea întâmpinată în această perioadă. Însă, un aspect foarte important este să te simți pregătit(ă) din punctul de vedere al cunoștințelor deținute.sfaturi pentru sesiune

Nu este întotdeauna nevoie să înveți pentru foarte mult timp sau foarte intens, ci să înveți inteligent.

Mai jos sunt niște tehnici care pot să te ajute în acest sens, însă fiecare persoană are un stil propriu de învățare. Astfel, e posibil ca nu toate sfaturile să ți se potrivească sau să trebuiască să le formezi în stilul tău.

Organizează-ți timpul. Alocă în fiecare zi un anumit interval de timp pentru învățat și nu face altceva în acel timp.

Este bine ca durata timpului și cantitatea materialului să fie aproximativ aceeași în fiecare zi, pentru nu îngrămădi într-o singură zi toată materia. sfaturi pentru sesiune

Focalizează-ți atenția pe lecția pe care trebuie să o înveți.

Atenția este unul dintre cele mai bune „ajutoare” ale memoriei, în sensul că îți permite să înregistrezi cu o mai mare acuratețe ceea ce înveți. Încearcă să studiezi într-un loc fără distrageri, liniștit și cu luminozitate adecvată.

Încearcă să structurezi materialul, grupează conceptele similare împreună sau fă o schiță a notițelor și a lecturilor din manuale pentru a ajuta la organizarea conceptelor înrudite.

Evidențierea cu markere colorate sau cu post it-uri poate fi, în plus, de ajutor.
Când studiezi materiale necunoscute, fă-ți timp să te gândești la modul în care aceste informații sunt legate de ceea ce știi deja. Prin stabilirea de relații între ideile noi și cunoștințele deja existente, poți să crești probabilitatea de a-ți aminti informațiile recent învățate.

Citește informația cu voce tare și încearcă să predai informațiile noi la un partener de studiu sau unei persoane dornice de a asculta.

Testează-ți cunoștințele periodic și învață din greșelile făcute.
Odihnește-te corespunzător. În timpul somnului, informațiile se impregnează în memorie. Astfel, dacă dormi puțin timp după ce înveți ceva nou, acest lucru te poate ajuta să-ți amintești mai bine.
Încearcă să nu pui prea multă presiune pe tine în ceea ce privește performanța. Notele nu reflectă valoarea sau inteligența ta, ci doar nivelul tău de pregătire din materia respectivă. sfaturi pentru sesiune

Succes!


©VerywellMind – 11 Methods for Improving Your Memory
©VerywellMind – How to Become a More Effective Learner
©Winerman, L. – Study Smart. APA


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.