Specializarea „Tehnologia Construcțiilor de Mașini” de la Sibiu- perspectiva unui student

Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini

Specializarea Tehnologia Construcțiilor de MașiniSunt proaspăt absolvent al Facultății de Inginerie de la Sibiu, specializarea „Tehnologia Construcțiilor de Mașini” (TCM). Făcând 4 ani de facultate, am înțeles ce este cu acest domeniu ingineresc, că înglobează mai multe arii de activitate. Cu bune și rele, am reușit și am făcut față studiilor. Am avut șansa de a face practică printr-un proiect finanțat prin fonduri europene, dar și un intership la firma Contintental din Sibiu, cu care facultatea are contract de parteneriat economic.

Care a fost motivul pentru care ai ales această specializare?

Motivul principal a fost pasiunea pentru științele exacte (matematica, fizica). Au fost și alți factori mai mici, personali (din cadrul familiei, neamului), dar și faptul ca ingineria mi-a surâs din privința oportunității de angajare.

De ce orașul Sibiu?

Am ales acest oraș deoarece îmi place mult. Este relativ aproape de orașul natal, unde aș fi avut în plan să merg și se găsește de muncă pe domeniu.

Care crezi că este relația student-profesor la nivelul facultății?

Relația este una destul de ok, chiar deschisă. Însă, depinde și de situație sau de fiecare profesor în parte, adică nu mereu e la fel. Orice pădure are și uscături, iar tu degeaba ai avea profesori faini daca nu îți dai interesul și îi iei poate la mișto. Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini

 

Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Figure 1. Piesă realizată în anul 2 în programul de proiectare CATIA V5

 

Ce oportunități v-au fost oferite pe parcursul facultății?

Ca și oportunități, mediul de învățare cu materiale, aparatură, dar și oportunitatea de a practica intership sau practica din timpul facultății la firmele automotive parteneriate.

Am înțeles că ai participat la un Internship în cadrul companiei Continental. Ai putea să ne descrii, pe scurt, experiența ta?

A fost o experiență chiar frumoasă. Am avut oportunitatea de a vedea cum e în cadrul unei firme de acest gen, dar și ce face un inginer proiectant. Am avut o echipă deschisă, care chiar mi-a plăcut. În prezent, păstrez legătura cu 2 dintre foștii colegi de echipă.

Contribuie facultatea la punerea bazelor unei viitoare cariere?

Da, contribuie destul de mult, dar în mare parte cu partea teoretică, deci majoritar tot ce ține pentru a te descurca în carieră.

Care a fost una dintre cele mai dificile perioade ca student?

O perioadă dificilă a fost marcată de semestrul 2 al anului 2. Mai exact, perioada când am descoperit anumite materii care mă puneau în dificultate, dar și modalitatea de abordare a unui profesor, cu care m-am obișnuit ceva mai greu. Am realizat faptul că pot învăța, chiar dacă mai greu, materiile respective și m-am străduit, reușind să iau examenele din acea sesiune. De asemenea, am observat că acel profesor așa era el, uneori avea și zile mai proaste, ceea ce se putea observa, dar nu o făcea intenționat, nu avea ceva strict cu mine.

 

Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Figure 2. Skateboard- ansamblu realizat în anul 3 în programul de proiectare CATIA V5

 

Dacă ești atent, îți vezi de lucru și esti responsabil, evident dând dovadă de o bună educație, profesorul n-are ce să aibă cu tine. Au mai fost și alte mici evenimente, dar aceasta reprezintă unul remarcabil. Așadar, nu este totul roz la noi. E greu la inginerie, dar nu imposibil. Trebuie să dai tot ce poți și vei reuși. Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini

Cum ți-ai descrie viața de student, pe lângă facultate?

Viața de student este una foarte frumoasă, palpitantă, mai ales dacă stai și la cămin. Căminele studențești amplifică frumusețea vieții din cadrul facultății, mai ales dacă ești o persoana receptivă, deschisă la nou și sociabilă.

Ai alte pasiuni în afară de inginerie?

Ca și pasiune am matematica, dorind ca pe viitor să meditez, să ajut și alte persoane la învățarea acestei materii frumoase. Îmi place să citesc pe partea de științe exacte, dezvoltare personală. Pe de altă parte, îmi plac mult plimbările lungi și călătoriile. Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini

Ce planuri ai pe termen lung?

Pe termen lung mă văd lucrând în domeniu, ca inginer, avansând în timp la locul de muncă. Mi-ar plăcea să meditez, să fac și diverse lucruri în paralel, cum ar fi cursuri pentru viața profesională și personală.

 

Specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Figure 3. Desenul de execuție al unei flanșe, de care a fost nevoie în cadrul unui proiect din anul 4

 

Ce sfaturi le-ai oferi studenților de la inginerie?

Ca sfaturi… păi, întâi axați-vă pe ceea ce vă place și trăiți-vă cât mai bine posibil viața de student. Atenție și la distracție, voie bună, dar și învățătură!


– Istratie Adrian-Constantin, absolvent al Facultății de Inginerie de la Sibiu.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau Anya, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.