Științe politice: totul despre studenție în cadrul SNSPA, București

științe politice

Pot spune cu siguranță că științe politice e un profil multicolor și foarte interesant. Întotdeauna, dar în special acum, când sunt pe ultima sută de metri de a fi proaspăt absolvent cu diploma de licență în mână, domeniul Relațiilor Internaționale și al Studiilor Europene mi se pare un domeniu profund. Acesta necesită o deosebită gândire critică. Dar, odată ce îi oferi dedicație și interes, îți oferă în schimb întreaga lume la picioare.

Nu doar înveți să privești lumea cu alți ochi. Înveți să o treci și printr-un filtru critic, să-ți formezi o proprie părere asupra evenimentelor, conflictelor, ce se întâmplă în lume, fără a fi influențat direct sau indirect de ce zice mass-media.

Profilul RI, este unul dinamic. Îți cere să fii mereu up to date, să fii mereu la curent cu noile știri, schimbări din lume, căci ele sunt sute pe zi ce trece. Nu ai obișnuit să urmărești știrile sau nu ai fost interesat de domeniul politic internațional? După ce pășești pe pragul acestui profil, cu siguranță o vei face, și nu doar pentru că trebuie, ci pentru că îți va plăcea. științe politice

Am ales acest profil deoarece mereu am fost pasionată de domeniul politic. Mi-a plăcut să urmăresc ce se întâmplă pe arena politică contemporană. Fiind o fană înrăită a istoriei moderne și contemporane, mi-a plăcut să urmăresc evoluția politică a statelor lumii încă din banca liceului. În plus, tatăl meu a fost cel cu care țineam conversații lungi, uneori furtunoase, despre cum arată politica zilelor noastre, și despre cum ar trebui ea să arate. științe politice

Mereu am avut ceva de spus, propriul punct de vedere asupra crizelor politice, fie sociale care ating statele lumii contemporane.

Faptul că am avut cu cine să discut, să-mi ciocnesc uneori părerile privind domeniul internațional, a fost o motivație esențială atunci când am făcut alegerea domeniului în care mă specializez. De asemenea, un imbold deosebit de semnificativ a fost și susținerea pe care am primit-o în mod constant de la profesorii mei, care mă încurajau mereu să-mi fac vocea auzită și să-i ajut pe ceilalți să facă la fel.

Este adevărat că acest profil universitar constituie o temelie pentru o eventuală carieră politică.

Odată ce îți faci studiile în domeniul RI, desprinzi un spirit critic deosebit, o gândire analitică diferită. Acesta este de un mare ajutor atunci când abia faci primii pași în cariera de politician. Din păcare sau din fericire, nu e suficient să ai doar această temelie pentru a-ți forma o cariera în sfera politică. Sigur, profilul RI are un rol semnificativ. Însă, e nevoie de un efort ulterior mult mai mare pentru a te remarca și a deveni cu adevărat un specialist în profesia de politician. științe politice

 

științe politice

Sunt multe aspecte care trebuie luate în calcul în momentul în care vrei să aplici la acest profil. Totul depinde de aptitudinile personale, de motivația fiecăruia și de dorința de a se afirma. Atât timp cât cineva se simte motivat procesul de studiere și specializare este unul mult mai ușor. științe politice

Cred că, totuși, aceasta este o abordare relevantă pentru orice domeniu, nu doar RI.

Sunt o multitudine de materii pe care le poți urma de-a lungul celor trei ani de studii. Fiind studentă în cadrul Facultății de Științe Politice la SNSPA București, am avut ocazia să mă întâlnesc cu diverse subiecte. Acestea abordează istoria, politica, chiar sociologia sau filozofia. Am avut și cursuri introductive în științele politice, studiile europene în primul an de facultate. Am studiat mai detaliat și din mai multe perspective UE. Am abordat politicile pe care le elaborează, numeroasele procese care au loc la nivel european și modul în care statele se raportează la guvernare într-o uniune de state.

Din câte îmi amintesc, am studiat atât economie cât și sociologie. Acestea mi-au permis să îmi formez o imagine mai clară despre modul în care funcționează lucrurile într-o societate. Mereu am avut discuții interminabile despre ce e actual, despre schimbările politice, socio-economice prin care trece nu doar România.

Cum am mai menționat mai sus, domeniul RI este unul complex, care nu se bazează strict pe relația stat-stat, ci și pe relația stat-cetățean, cetățean-instituții, etc.

Aș putea spune că studenția mea a avut destul de mult de suferit din cauza COVID-19. Am avut norocul sau, poate, ghinionul, să merg fizic la facultate doar un singur semestru din cei trei ani. Mi-a plăcut enorm de mult să fiu prezentă fizic la cursuri și seminare, să țin discuții face to face cu colegii de grupă și profesorii. Pot să afirm că am fost mult mai motivată mergând fizic la ore, ceea ce mi-a lipsit enorm de mult în perioada de studii online.

Totodată, am căzut în capcana lucrărilor interminabile, deadline-urilor acumulabile. Am ajuns, pe alocuri, să studiez nu din motiv că vreau și îmi place, ci pentru că trebuie să o fac, să iau o notă și să trec peste. Mi-a lipsit mult sentimentul de „a fi student”. De multe ori, mă lua valul nostalgiei către acel singur semestru în care am mai avut posibilitatea să-mi văd colegii, profesorii, facultatea. Un alt aspect a fost și faptul că mi s-au schimbat un pic prioritățile deoarece nu mă mai axam doar pe universitate. Ofeream o mare parte a timpului și job-ului pe care l-am avut și altor ocupații extracurriculare. științe politice

Din punctul meu de vedere, cel mai dificil examen a fost cel de filozofie politică.

Ca și majoritatea, consider filozofia unul din cele mai grele domenii, având chiar ocazia să mă conving în această privință. A fost dificilă materia, dar și examenul, din motivul că necesită un anumit fel de gândire. Totul trebuie privit mult mai profund, din mai multe unghiuri filozofico-științifice. În plus, fiecare filozof are abordarea sa privind un subiect sau altul. De cele mai multe ori, dacă nu le lămurești pe toate și nu le aranjezi pe rafturi, uneori poți confunda abordările, stilul de gândire etc. Totuși, am avut marele noroc să am un profesor competent. Știind că predă o materie dificilă pentru noi, a reușit să ne explice pas cu pas fiecare aspect, așa încât să înțelegem toate teoriile pe care le studiam. științe politice

științe politice

Mereu am spus cu mândrie că am avut ocazia să cunosc unii din cei mai competenți profesori din sistemul educațional.

Majoritatea profesorilor sunt prietenoși, deschiși către studenți și opiniile lor. Mereu știam că sunt profesori cu care putem aborda orice subiect, iar el nu ne va bombarda cu propria sa părere. Ne va prezenta cazul dintr-o perspectivă neutră, lăsându-ne pe noi să ne formăm opiniile. Desigur, am avut și profesori cu care am întâmpinat dificultăți în comunicare, uneori chiar probleme privind evaluarea etc.

științe politice

Când am trecut pe online, am observat că o mare parte din profesori sunt mult mai stricți privind prezența la ore; unii chiar insistau la pornirea web-camerelor etc.

Am început să primim mult mai multe teme de făcut, dar încercam să-i înțeleg. Doreau să păstreze interesul nostru chiar și la distanță. Totuși, uneori aveam impresia că unele cadre didactice consideră faptul că suntem acasă ne oferă o infinitate de timp liber. Credeau că îl vom petrece doar în fața calculatorului scriind referate și făcând prezentări. În majoritatea cazurilor, am păstrat o relație de prietenie, respect reciproc cu profesorii de la facultate, fapt care mă bucură.

După absolvirea ciclului de licență contează mult și specializarea la master. Aceasta se datorează faptului că însăși licența în RI este una mai vagă care cuprinde numeroase domenii. Specializarea mai îngustă la master permite alegerea unei singure căi din cele zeci posibile. Sigur că există posibilitatea angajării într-un ONG sau companie internațională. Dar, ca și în majoritatea domeniilor, e mai dificilă din cauza lipsei de experiență profesională.

 

științe politice

 

Totul depinde de implicarea personală și dorință. Există numeroase internship-uri plătite sau nu, care oferă experiența pe care o cer angajatorii și sunt o șansă de profesionalizare.

Dintre motivele pro pot să enumăr bagajul imens de cunoștințe pe care-l obții pe parcursul anilor de facultate, dar și educarea unui spirit critic deosebit. Totodată, e vorba și de posibilitatea de a-ți lărgi orizontul de gândire, de a fi în pas cu actualitatea. De fapt, domeniul relațiilor internaționale și al studiilor europene este plin atât de mistere cât și răspunsuri. You just have to have fun!

Dacă este să vorbim de partea puțin mai plăcută, atunci cineva care se gândește la continuarea studiilor în acest domeniu, trebuie să-și asume faptul că durează atât profesionalizarea, cât și angajarea în câmpul muncii. În plus, odată intrată în joc, trebuie realizată concurența enormă prezentă pe piața muncii. Mai este și responsabilitatea pe care trebuie să ți-o asumi de fiecare dată când decizia pe care o iei nu îți afectează doar propria viață.

Sunt multe de vorbit despre acest subiect. Dar, ca să nu vă obosesc cu prea mult scris, doar vreau să vă las un sfat.

Să mergeți doar unde vă zice inima și să studiați doar ce vă este interesant și vă ține motivați și activi.

Baftă!

-Ana Domenti, student în anul 3


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)