Student la Farmacie în anul 5 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”

student la farmacie

Bună! Mă numesc Indre Claudia-Natalia și sunt studentă în anul 5 la Universitatea de Medicină si Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. student la farmacie

O să încep cu începutul, și anume de ce am hotărât să urmez această facultate. Mereu am fost atrasă de domeniul medical. Eram curioasă cum funcționează organismul uman. De unde provin substanțele medicamentoase și ce efect au ele asupra anumitor afecțiuni. Încă din școala generală mi-a plăcut foarte mult chimia și biologia. Această pasiune m-a îndemnat să aleg un liceu cu profilul științele ale naturii, unde m-am îndrăgostit și mai mult de tainele chimiei.

Eram fascinată de reacțiile de la laborator. Deși am experimentat destul de puțin și de aceea mi-am spus că nu ar trebui să se oprească totul aici. Prin urmare, am decis să urmez în continuare Facultatea de Farmacie.

Din primul semestru mi-au plăcut foarte mult laboratoarele, iar lucrul acesta nu s-a schimbat nici acum. Laboratoarele au rămas partea mea preferată. Avem laboratoare foarte bine dotate, astfel am avut ocazia să experimentăm multe reacții chimice, sinteze de substanțe medicamentoase, analize de probe biologice, preparare de medicamente. Consider că e un lucru vital să poți să lucrezi personal și să vezi cum te descurci. Dacă rezultatul obținut în urma unei analize se încadrează în valorile impuse, pentru că așa îți dezvolți exactitatea și precizia de care un farmacist are nevoie. student la farmacie

Deși laboratoarele îmi plac cel mai mult, ele necesită multă răbdare și pregătire la ordinea zilei.

La anumite laboratoare suntem testați săptămânal, ascultați oral. Trebuie să realizăm diferite proiecte, referate, iar la altele primim note în funcție de rezultatul obținut. Fiindcă avem două zile pe săptămână cursuri și în restul zilelor doar laboratoare, este destul de palpitant, dar și epuizant. student la farmacie

Profesorii sunt foarte drăguți, dar și stricți în anumite privințe. Este normal, pentru că ei doresc să facă din noi niște profesioniști. Pentru mine acest lucru este un plus, pentru că sunt adepta corectitudinii și disciplinei.

 

student la farmacie

 

În primul an de facultate am rămas puțin surprinsă să observ că nu am scăpat de matematică, de informatică și de fizică. Doar de prin anul 3 am început să facem materiile de specialitate.

În anul 2 am avut doar o singură materie de specialitate. Foarte multe persoane au renunțat după anul întâi de facultate pentru că aveam materii destul de grele și laboratoare complexe. Orarul din anul întâi a fost cel mai defavorabil. Grupa mea avea în fiecare zi ore de la ora 8. În unele zile terminam pe la șase sau opt seara, cu pauze de o oră între cursuri sau trei ore între laboratoare. Pentru mine era obositor, pentru că nu reușeam să mă întorc acasă.  Trebuia să rămân prin oraș sau să merg la bibliotecă când aveam puțin mai mult timp de ocupat.

De aceea, în primul an de facultate a fost destul de greu să-mi gestionez timpul liber, care era oricum destul de puțin, pentru a învăța pentru laboratoare. Lucrurile au devenit mai bune din anul doi de facultate, pentru că am avut un orar mai decent. Problema majoră era faptul că tot nu-ți ajungea timpul să înveți de-a lungul semestrului pentru examenele din sesiune; trebuia să te pregătești pentru laboratoare. student la farmacie

Noi avem parte de două săptămâni de presesiune, în care ai examene de laborator, unele dintre ele foarte complexe cu examen teoretic, practic și oral.

După epuizarea din presesiune, când aveam chiar și 3 examene pe zi, în funcție de orar, urmează patru săptămâni de sesiune, majoritatea grilă. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că te ajuta să înveți din timp pentru laboratoare. Pentru mine presesiunea este mult mai grea decât sesiunea, din cauza faptului că ai multe examene într-un timp scurt. Totuși, examenele din sesiune contează mult mai mult la nota finală, în jur de 75-80%. Din păcate, nu prea ai timpul necesar să sedimentezi materia în timpul semestrului.

Facultatea de Farmacie durează 5 ani, dar se poate continua opțional cu master, doctorat și rezidențiat.

Există foarte multe oportunități după absolvirea acestei facultăți. În funcție de ce studii suplimentare urmezi, poți să îți găsești locul în farmacia comunitară sau în cea de spital, într-un laborator de analize toxicologice, în cosmetologie, în industria farmaceutică ca și farmacist clinician etc. student la farmacie

La finalul fiecărui an de facultate, în perioada de vacanță, trebuie să faci practica de specialitate și să rezolvi anumite exerciții pe care le primești de la facultate.

Practica poți să o desfășori unde dorești tu, în farmacia comunitară sau în cea de spital, în orice oraș și, din câte am înțeles, poți să o faci și în altă țară, de aceea fiind la libera alegere. Facultatea nu ne asigura un loc pentru desfășurarea acesteia. Aceasta durează 2 săptămâni. La finalul primilor trei ani de facultate și 4 săptămâni la finalul anului 4. În anul 5, în semestrul doi, este posibil să fim repartizați la o farmacie din Cluj , în care vom practica tot semestrul, iar în paralel va trebui să participam și la ultimele cursuri și examene.

Consider că practica de specialitate este destul de importantă. Astfel vezi cum este organizată o farmacie, te obișnuiești cu interacțiunea cu oamenii și îți poți da seama dacă ți-ar plăcea cu adevărat să lucrezi într-un astfel de mediu.

Pandemia ne-a afectat foarte mult pentru că duceam lipsa laboratoarelor. Nu mai aveam cum să experimentăm personal și este destul de dificil să înveți anumite reacții fără să le faci. Era destul de obositor să îți menții concentrarea pentru orele online pentru că fiind acasă, în confortul propriu, erai ușor distras. Pentru laboratoare trebuia să te concentrezi și să fii atent, pentru că se puneau întrebări nominale și, în plus, la unele trebuia să ne pornim camera.

Examenele online au fost cele mai dificile, deoarece le-am dat oral.

Noi nu eram obișnuiți la examenele de la curs să învățăm atât de multă materie pentru un examen oral, în care trebuia să răspundem câtorva întrebări într-un timp de 8 minute. Era destul de complicat să fii fluent, să nu te blochezi, să-ți vină răspunsul pe moment, să ai o conexiune bună la internet, să nu facă vecinii gălăgie. Erau atât de multe lucruri care puteau să meargă prost, dar am trecut cu bine prin toate cu ajutorul lui Dumnezeu.

A fost o schimbare radicală. Am fost nevoiți, atât noi cât și profesorii să facem mari sacrificii pentru a ne putea desfășura activitatea.

Ceea ce este amuzant este faptul că mereu mă întrebam cum este să faci o facultate online și chiar mi se părea destul de interesant. Ei bine, tot ce pot să spun este că mă bucur că s-a terminat. Sper ca niciodată să nu se mai repete experiența pentru că această facultate nu se pretează pentru stilul online.

 

student la farmacie

 

Sper că nu v-am speriat cu ceea ce v-am comunicat până acum.

Viața de student este una frumoasă și merită să o descoperiți așa cum este ea.

Să vă faceți timp să ieșiți pentru că timpul trece. Eu nu am avut nici o restanță până acum și nu mi-am petrecut tot timpul printre cursuri. Să nu credeți că nu o să aveți timp de altceva și că tot ceea ce trebuie să faceți este să învățați pentru că este o gândire total greșită. Totul ține de organizare și cât de bine știți să vă gestionați timpul, lucru pe care îl veți învăța pe parcurs. Este adevărat că în anumite momente va trebui să faceți anumite sacrificii, dar toate spre binele vostru.

Facultatea de Farmacie este una foarte frumoasă, complexă și plină de culori. Experimentezi o lume nouă și îmi amintesc entuziasmul meu din primul an. Abia așteptam să ajung acasă și să le povestesc cunoscuților ce am făcut la laboratoare, cât de palpitant era să ai toate soluțiile la îndemână și să obții diferite precipitate și colorații.

 Eu vreau să-i încurajez pe cei care vor urma o anumită facultate să creadă în visul lor și să lupte cu toate armele.

Este atât de important să faci ceea ce îți place și să nu te dai bătut la prima înfrângere. Să înveți să te ridici după fiecare lovitură, pentru că doar așa devii mai puternic și mai pregătit pentru ceea ce înseamnă viață.
Cei care își doresc să urmeze această facultate trebuie să țină cont de faptul că nu va fi ușor. Merită să lupți, să nu te dai bătut, iar la final, veți fi mândri de voi și de tot ceea ce ați reușit să realizați.

Nu am regretat niciodată că am ales această facultate, în ciuda faptului că am întâmpinat obstacole.

Îmi place să privesc partea plină a paharului și cine altcineva să lupte pentru visul meu dacă nu eu? Recunosc că nu aș fi reușit să ajung pană aici fără suportul familiei mele și, cel mai important, fără sprijinul lui Dumnezeu. Am avut nevoie de sprijin moral și spiritual de-a lungul acestor ani de facultate.

„My white coat means compassion and collaboration”. Pentru orice întrebări suplimentare puteți să-mi scrieți pe contul de farmacie (study.pharmacy22) sau pe contul personal (claudia.natii).


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)