Succese și eșecuri, despre perspective și așteptări

Cum să ai parte de succese și cum să confrunți eșecurile în mod producitv?
Majoritatea culturilor urmăresc succesul. Se consideră că fiecare persoană, de-a lungul întregii vieți, trebuie să aspire la cât mai multe succese, acesta fiind singura formă de împlinire percepută. Dar ce este succesul? Depinzând de valorile societății, acest succes poate apărea sub diferite forme precum carieră, familie, rezultate academice, valori materiale, statutul etc. Însă viața nu este atât de simplă, majoritatea oamenilor ar spune că se confruntă mai des cu eșecuri decât cu succese. În plus, s-ar putea ca ceea ce odată ni se pare un succes, să pară un eșec altei persoane, sau chiar nouă înșine după un timp.
Succesul și eșecul sunt interpretări subiective. Nu depind neapărat de performanță, ci de legătura acesteia cu așteptările persoanei (și ale societății), care uneori pot fi nerealiste.
Iar felul în care persoana interpretează evenimentul are un efect asupra performanței lui în viitor. Un eșec poate să creeze multe gânduri și emoții negative în mintea persoanei. Acestea pot fi constructive sau nu, depinzând de ceea ce face persoana cu aceste gânduri și emoții. Cele care nu sunt constructive sunt autoblamarea sau învinovățirea altora/al circumstanței, gânduri de catastrofare, evaluarea propriei persoane ca nevaloroasă, proastă sau evaluarea vieții ca nedreaptă. Această stare poate duce la lipsa motivației, depresie, anxietate față de viitoarele situații, ce pot fi o șansă de eșec sau anxietate socială.
Pentru a evita această stare foarte mulți consideră că trebuie să uităm cât mai repede de eșec și să continuăm cu marșul nostru spre succese, însă este foarte important să ne oprim puțin și să analizăm eșecul întâmpinat.

Stările negative constructive sunt tristețe, furie moderată, acceptarea realistă a neajunsurilor și a propriei vine, sfidarea situației, dezamăgirea și gelozia moderată; cele care alimentează motivația și perseverența de a fi mai bun.

Trebuie să ne permitem să ne simțim rău și să ne asumăm responsabilitatea acolo unde este cazul, însă nu în detrimentul stimei de sine.
Până la urmă eșecul are o valoare pedagogică imensă, fiind de fapt o oportunitate de a perfecționa abilitățile noastre. Nu are legătură cu valoarea noastră ca persoană, auto-eficacitatea sau cu nedreptatea vieții, este doar un simplu obstacol, din care putem învăța să devenim mai buni în ceea ce facem.
Însă, dacă încercăm să îl ignorăm, acesta ne va bloca în calea noastră spre succes. Deci, data viitoare când te confrunți cu un eșec este important să:
  • oprești interpretările negative;
  • să permiți prezența emoțiile negative constructive;
  • să analizezi evenimentul respectiv și așteptările tale față de aceasta;
  • să îți notezi așteptările realiste și nerealiste;
  • să îți notezi ceea ce ai făcut bine și ceea ce nu;
  • să culegi învățăturile;
  • să îți creezi un plan în care să îți integrezi învățăturile și să îți dezvolți abilitățile;
  • să folosești emoțiile negative constructive ca și combustibil motivațional;
  • să apreciezi fiecare eșec ca pe o oportunitate de a corecta sau dezvolta neajunsurile proprii.

©Kurt Lewin (1936) Psychology of success and failure. Journal of Counseling and development, Vol 14
Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.
Vrei să citești un articol similar? Încearcă „Soarta: alinare pentru suflet sau o cale spre suferință” de aceeași autoare.