Suferința nu îți definește viața

suferința
Suferința este o stare pe care nu dorește nimeni să o experimenteze. Însă, cu cât interacționăm mai mult cu lumea înconjurătoare, realizăm că suferința este inevitabilă. În psihologie, suferința este starea opusă a plăcerii, valența negativă a trăirilor emoționale. Negativ nu înseamnă rău, ci doar neplăcut. Însă această stare are rol de a ne alerta despre pericole, activează mecanisme de coping, ajută la evitarea unor comportamente nocive și are un rol în dezvoltarea sensului propriu de a trăi, a interpreta lumea, a funcționa. Acest sens pe urmă devine o modalitate de a suporta suferința.
Suferința umană poate fi transformată în realizare prin poziția pe care o ia individul atunci când se confruntă cu ea.- Victor Frank
Frankl, în cartea lui, „Omul în căutarea sensului vieții” vorbește tocmai despre acest aspect. El fiind forțat să trăiască mulți ani în tabere de concentrație, a observat la propria persoană, și la ceilalți, factorii care îi fac pe unii să își păstreze speranța în mijlocul suferinței, iar pe alții să renunțe total la viață. El concluzionează că cel mai important factor ce ajută la perseverența oamenilor este un sens al vieții bine dezvoltat. Astfel, reacțiile psihologice a persoanei care suferă nu este doar rezultatul experienței pe care o trăiește ci și al felului în care alege să se raporteze la experiența trăită.
Dacă persoana încearcă să găsească un sens al suferinței și are un motiv pentru a trăi și o speranță pentru viitor, atunci suferința va fi suportată mai ușor.
Sensul vieții este diferit pentru fiecare persoană, depinzând de credințele, scopurile și valorile proprii, astfel nu există un mod corect sau greșit de a interpreta viața. Însă, neavând sau pierzând acest sens ne pierdem motivația de a trăi, care poate duce la o viață netrăită și la tulburări emoționale, cum ar fi depresia. Astfel, indiferent prin ce suferință trecem sau oricât de neajutorați ne-am simți, alegerea este mereu a noastră. Alegerea de a interpreta evenimentele în mod rațional și de a găsi un sens pentru a continua să trăim, ne face mai puternici.

©Feldman, David B.; Snyder, C. R. (1 May 2005). “Hope and the Meaningful Life: Theoretical and Empirical
Associations Between Goal–Directed Thinking and Life Meaning”. Journal of Social and Clinical
Psychology. 24 (3): 401–421.
©Frankl, Viktor (1959). Man’s Search for Meaning
©Zaki, Jamil; Wager, Tor D.; Singer, Tania; Keysers, Christian; Gazzola, Valeria (April 2016). “The Anatomy of
Suffering: Understanding the Relationship between Nociceptive and Empathic Pain”. Trends in Cognitive
Sciences. 20 (4): 249–259.

Te invităm să arunci un ochi și peste celelalte articole ale noastre.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.