Techgirlstory: despre programare și evoluția domeniului IT în România

Matei Mădălina

Mădălina este programator și fondatoarea Techgirlstory, un proiect ambițios adresat tuturor persoanelor interesate de domeniul IT. Are o experiență notabilă în companii de renume. Iubește ceea ce face și își dorește permanent să devină cea mai buna versiune a ei. Matei Mădălina

Pentru că știe că programarea este un domeniu de viitor la care mulți aspiră, și-a propus să răspândească și celorlalți pasiunea și interesul pentru programare și tehnologie. Oferă informații și sfaturi utile pentru obținerea unei cariere de succes în acest domeniu.

Prin prisma meseriei, Mădălina este permanent conectată la mediul online: fie la job printre miile de linii de cod și meetinguri, fie pe rețelele sociale sub numele de @techgirlstory și pe blog-ul www.techgirlstory.ro.

Ce înseamnă programarea pentru tine?

Programarea constituie un mijloc prin care pot să îmi depășesc limitele. Este o metodă prin care îmi mențin vii curiozitatea, logica și acuratețea în gândire. Pentru mine este mai mult decât un job, este o pasiune și nu mă văd făcând altceva.

 

Matei Mădălina

 

După cât timp de studii ai putut să activezi în domeniul programării?

Am avut dintotdeauna o înclinație și curiozitate puternică pentru știintele exacte. Încă din timpul liceului cu profil matematică-informatică am început să visez la acest domeniu, deși pe atunci nu știam exact ce presupune. În timpul anilor de studenție am descoperit cu adevărat partea practică a programării. Mi-am canalizat toată atenția pe cursuri de programare, studii, conferințe și proiecte individuale. În acest fel am reușit după scurt timp să ocup la acea vreme o poziție de junior developer. Matei Mădălina

Cum arată o zi obișnuită a unui programator?

Fiecare zi este diferită, plină de provocări și reprezintă o oportunitate de a aplica lucruri noi. Este un mix între rezolvarea task-urilor din lista de to-do, multe linii de cod scrise, analiză și debugging, ședințe de planning sau grooming, code review-uri etc. Este un ritm alert în care se îmbină logica cu creativitatea. Timpul este un element cheie pentru că toate termenele limită trebuie respectate. Dincolo de toate aceste aspecte, fiecare zi este petrecută într-un mediu plăcut. Fiecare zi ne prinde alături de colegi cu simțul umorului și nelipsita cafea, care reprezintă poate cel mai bun prieten al unui programator. La finalul zilei, cea mai mare satisfacție rămâne faptul că fac ceea ce îmi place.

Care este cel mai bun laptop de pe care să lucrezi ca programator?

Când vine vorba de „arsenalul” unui programator, clar trebuie să existe un laptop performant care să permită rularea mai multor aplicații simultan și să aibă o autonomie mare a bateriei. Eu personal prefer Macbook-urile, este o alegere inspirată care satisface nevoile unui programator. În plus, alături de laptop este bine să existe și două monitoare pentru că astfel poți avea la îndemână codul, linia de comandă, stack overflow, taskurile etc. Dincolo de toate aceste aspecte tehnice, calitatea codului scris este cea care primează.

 

Matei Mădălina

 

Dintre toate limbajele de programare, care este cel mai greu de învățat? Dar care este cel mai folosit?

Din punct de vedere al complexității, nu cred că putem stabili un clasament al limbajelor de programare. Fiecare are caracteristicile sale și contează foarte mult ce background avem în momentul în care alegem să învățăm unul nou. În funcție de experiența acumulată până în acel timp, limbajul de programare ales poate părea mai ușor de înțeles sau mai dificil. Matei Mădălina

În ceea ce privește limbajul de programare aflat în tendințe, părerea mea este că JavaScript poate ocupa cu succes acest loc. Este în topul preferințelor developerilor, fiind folosit atât pentru front-end web development, cât și pentru partea de back-end. Pentru mai multe informații, mă puteți urmări pe rețelele sociale cu numele de @techgirlstory. Aici postez constant informații despre programare și povești desprinse din experiența mea de developer.

În medie, cât timp durează terminarea unui proiect?

Durata unui proiect variază de la caz la caz și este impusă de niște termene stabilite în cadrul echipei. Dacă vorbim de rezolvarea unui task din cadrul unui proiect existent, durata variază de la o zi pana la câteva zile, în funcție de complexitate. Un proiect poate dura chiar luni întregi până la finalizarea acestuia. De cele mai multe ori, pentru stabilirea termenelor de livrare, membrii echipei acordă story point-uri taskurilor în cadrul ședințelor. Întotdeauna se pune accentul pe munca în echipă și pe colaborare pentru obținerea unor rezultate bune.

Cum poate cineva rămâne motivat în a rămâne în domeniu?

Programarea este un domeniu în care toate evenimentele se succed rapid. Totul este predispus la schimbare, motiv pentru care trebuie sa te adaptezi constant. Întotdeauna descoperi tehnologii noi și înveți încontinuu. Este foarte greu să te plictisești. Poate acesta este principalul motiv care m-a determinat să aleg acest domeniu. Dacă totuși ești în situația în care te simți demotivat și vrei altceva, ai mereu opțiunea de a schimba jobul destul de ușor, de a merge pe un proiect nou, un alt regim de muncă sau chiar provocarea unui start-up personal. Matei Mădălina

 

Matei Mădălina

 

Este într-adevăr salariul atât de bun precum se zice?

O parte bună a acestui domeniu este reprezentată de faptul că mentalitatea este una occidentală. Se aplică destul de mult meritocrația când vine vorba de promovare sau măriri de salariu. Prin urmare, veniturile sunt ridicate în raport cu munca și efortul depus, pentru că știm cu toții că nu este deloc un domeniu ușor.

Care este cel mai mare minus pe care îl experimentezi deoarece ești programator?

Oamenii din zona tech sunt rezonabili și deschiși la minte. Trebuie să recunosc că de-a lungul timpului au fost câteva momente când am constatat că este mai greu să răzbați în acest domeniu dacă ești fată. Am avut joburi în care eram singura fată dintr-o echipă mare de baieți, ceea ce este flatant pe de-o parte. Însă, pe cealaltă parte simți că ești diferită și trebuie să demonstrezi de două ori mai mult decât ceilalți cine ești și ce poți. Consider că dacă dai dovadă de perseverență, răbdare și ești pasionată de ceea ce faci, poți avea reușite foarte bune în IT.

Un alt minus pe care îl resimt eu și restul programatorilor este acela că nu ne deconectăm total în afara programului. Avem tendința de a ne prelungi timpul alocat sarcinilor de la job. Este important să conștientizăm aceste lucruri și să existe un echilibru între timpul liber și viața profesională. Matei Mădălina

Ce părere ai despre piața informaticii din România? 

Din punctul meu de vedere, percepția lumii asupra industriei din Romania a evoluat foarte mult de la centru de cost la centru de expertiză. Deocamdată nu iau în calcul mutarea într-o altă țară. Am marele avantaj că pot să lucrez de la distanță. Acest lucru îmi permite să călătoresc oricând îmi doresc, fără să simt nevoia de a mă stabili definitiv în altă parte. În plus, simt că acesta este locul de care aparțin și vreau să ajut prin initiativa @techgirlstory cât mai multe persoane din România să descopere și să aleagă o carieră în programare.

 

Matei Mădălina

 

Pentru cei care vor să urmeze acest drum, care crezi că este aspectul esențial pe care trebuie să îl aibă în vedere?

Înainte de toate, trebuie să se întrebe sincer care este motivul care stă la baza acestei intenții. Dacă vrei să faci programare doar pentru că „se câștigă bine” sau pentru că „este de viitor”, atunci cel mai probabil o să îți irosești timpul în direcția nepotrivită pentru că o să simți că faci ceva ce nu îți place. Dacă în schimb esti atras cu adevărat de acest domeniu, sfatul meu este să exersezi cât mai mult posibil și să nu ratezi nicio oportunitate de învățare. În plus, trebuie sa te înarmezi cu multă răbdare. Programarea este un domeniu provocator și cu multe obstacole, însă merită din plin. Matei Mădălina

Pentru mai multe detalii legate de programare și tehnologie, te invit să urmărești @techgirlstory pe Instagram, Tik Tok, YouTube și pe www.techgirlstory.ro.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.