TEDxCluj și „ideile care merită răspândite”: despre organizarea unei ediții alături de un project manager

TEDxCluj

Anul trecut, în iunie a fost prima dată când am participat la una dintre conferințele TEDxCluj și nu dintr-o greșeală am ajuns la Cluj, alături de una dintre prietenele mele foarte apropiate. Ediția aborda o temă care era foarte actuală în viața mea în acel moment: Human. Zvonurile cum că evenimentele TED sunt inutile și o risipă totală de bani sunt total false. Până și în ziua de astăzi, îmi aduc aminte cu drag de tot evenimentul și entuziasmul cu care îl așteptam. De aici pornind, am vrut să aflu procesul prin care este organizată fiecare ediție. Cum aș fi putut face asta mai bine decât abordând unul dintre project managerii evenimentului, Ilinca Hanga.

Povesteşte-mi despre TEDxCluj. Ce este? Când a început să fie organizat în România?

Înainte de TEDx, va trebui să povestim despre TED în general.

TED este o marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanți gânditori și activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească informații din domeniile de care sunt pasionați. TED își definește misiunea ca „idei care merită să fie răspândite”.

„TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. Participanții îl numesc „cel mai bun tratament pentru creier” și „o călătorie în viitor”.

Publicul divers (format din CEOs, oameni de știință, filantropi, antreprenori) este aproape la fel de extraordinar ca și vorbitorii, printre care îi amintesc pe Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson, Philippe Starck, sau Bono. Prelegerile, de asemenea, numite TED Talks, acoperă o gama largă de subiecte, ca știință, artă și design, politică, educație, cultură, afaceri, probleme globale, tehnologie și dezvoltare sau divertisment.

Mii de discursuri TED sunt oferite spre vizionare gratuit pe www.TED.com. Din aprilie 2009, prelegerile au fost vizionate de peste 100 de milioane de ori, de mai mult de 18 de milioane de oameni.

TEDx sunt evenimente de tip TED mai mici. Ele sunt organizate pe bază de licență din partea TED. Avem o mulțime de condiții care trebuie îndeplinite înainte să primim licență în fiecare an, printre care se numără și feedback-ul din partea publicului.

Există multe evenimente TEDx, însă după acel „x” trebuie mereu să urmeze un oraș, o stradă, o clădire chiar, în funcție de unde are loc evenimentul și cât de mare este el, pe baza licenței primite din partea TED.

TEDxCluj este un eveniment non-profit, independent, organizat sub licenţa TED. Acesta a adunat în jurul lui o comunitate de peste 22.000 de participanți în ultimii 13 ani.

În 2010 am pornit la drum cu gândul de a aduce la un loc mințile curioase ale orașului nostru, oamenii care-și pun întrebări și cei care au răspunsurile potrivite. Astfel, în ultimii 13 ani am facilitat schimbul de idei, de inspirație și creativitate. Ne-am transformat în promotori ai schimbării. Putem spune că am ajuns pe harta celor mai importante și inspiraționale evenimente din România.

Cine este Ilinca Hanga, project managerul acestei conferințe?

Un om foarte, foarte, câteodată prea organizat. Mintea mea este ca un dulăpior cu multe sertare, și fiecare informație sau sarcină are un loc bine definit.

Nu știu dacă am devenit așa prin natura jobului meu sau mi-am găsit bucuria în acest job deoarece sunt construită pentru el. Însă, partea de management de proiecte mi se potrivește foarte bine.

Am venit acum mulți ani în Cluj pentru studii universitare, terminând Facultatea de Științe Economice cu specializare Marketing. Vreau să spun că nu am lucrat aproape deloc în marketing. Însă, am schimbat destul de multe joburi până să îmi dau seama că îmi place foarte mult să organizez lucrurile și să le pun pe roate. Asta s-a întâmplat în momentul în care eram într-o poziție de management la o companie care se ocupă cu cercetarea de piață și aveam o echipă de 25 de oameni cu diverse proiecte în Europa.

Tot cam pe atunci, simțind că mă plafonez, m-am uitat în jur și m-am întrebat: „Ce oare fac oamenii ăștia care lucrează în IT? Or fi ei mai deștepți ca mine? Și mai ales, cu ce se mănâncă IT-ul asta? Să fie ceva SF?”

 

TEDxCluj

 

Aveam 28 de ani și nicio grijă pe lume.

Așa că nu m-am liniștit până nu am aflat ce anume este acest domeniu în care odată ce ai intrat, nu mai vrei să pleci. În fiecare zi, după muncă, făceam câte 4-6 ore de cursuri de Project Manager în IT, online, plătite, până mi-am luat o diplomă de IT Project Manager. A durat aproximativ 6 luni. Și fără să mă gândesc de două ori, am aplicat la un job de IT Project Manager într-o firmă de IT, pe care l-am și primit.

Acum, după 8 ani, sunt Senior PM în IT și îmi place foarte mult. Însă, ca nu cumva să mă plictisesc, în 2018 mi-am deschis în paralel și o firmă de organizare evenimente corporate – Mondevents – care îmi permite să îmi folosesc şi creativitatea în timp ce organizez proiecte.

Cum ai ajuns să faci parte din povestea TEDxCluj?

Cam la un an după ce am deschis firma de organizarea evenimentelor corporate, eram încă foarte la început, m-am întâlnit cu curatorul TEDxCluj, Cristian Dascălu, să vorbim despre organizarea unui eveniment de-al lui. După o oră de subiecte diverse, a zis „Știi ce? Lasă evenimentul ăsta pentru care ne-am întâlnit. Am altceva pentru tine, unde cred că te-ai potrivi bine.” Și așa a și fost. Mi-a făcut cunoștință cu echipa TEDxCluj și de atunci, echipa asta e ca a doua familie pentru mine. E cam vizionar Cristian.

Faci parte și din echipa TEDxCluj dar și din TEDxYouth@Cluj. Care este diferența dintre cele două?

TEDxYouth@Cluj se adresează tinerilor, atât prin speakerii pe care îi alegem, cât și prin temele evenimentului. Nu am organizat TEDxYouth@Cluj de ceva vreme. Poate ar fi cazul să reluăm și să inspirăm din nou generația mai tânăra – liceeni şi studenţi. Echipa din spatele celor două evenimente este tot aceeași, doar trebuie să ne schimbăm viziunea pentru a fi mai aproape de tineri.

Care sunt criteriile pe baza cărora alegeți tema ediției următoare?

Chiar miercuri, 6 septembrie ne-am întâlnit să discutăm despre TEDxCluj 2024. Chiar și atunci am avut fluturași în stomac.

De obicei ne întâlnim cu echipa principală – 5 oameni – luăm masă împreună și facem brainstorming de idei legate de temă, de organizare, de speakeri potriviți, etc. Facem liste peste liste, argumentăm, ne gândim și ne răzgândim, până găsim tema care este cea mai potrivită, mai apropiată de vremurile în care trăim și de interes pentru public.

Tema este elementul central al fiecărui eveniment TEDxCluj. În jurul ei se construiește povestea care ne inspiră, în funcție de ea alegem speakerii, performerii, elementele de design, construim site-ul, etc.

 

TEDxCluj

 

Invitarea speakerilor: „Care este procesul de selecție a celor care vor urca pe scenă?”

De când începem organizarea evenimentului și până cu o lună înainte de eveniment, noi tot selectăm și invităm speakeri. Asta deoarece în funcție de cine este deja în line-up, încercăm să acoperim cât mai multe subiecte cu speakerii pe care îi invităm în continuare.

Procesul de selecție nu este simplu, mai ales că TEDxCluj este un eveniment non-profit. Speakerii nu sunt plătiți ca să fie pe scenă. Asta este o altă condiție TED pentru licență.

Avem mai multe arii principale de acoperit în ceea ce privește discursurile: Global Issues, Humanities, Social Science, Life Science, Business, Technology, Art, Health. Speakerii trebuie să fie impecabili în ceea ce privește reputația lor. Ei trebuie să nu aibă apartenenţă politică și să fie experți pe domeniul lor. Dar înainte de toate, trebuie să fie selectați de echipa TEDxCluj care face scouting pentru speakeri.

După ce îi invităm și unii dintre ei acceptă, avem o persoană dedicată împreună cu care ei lucrează la discurs și au întâlniri regulate pe parcursul câtorva luni. Avem și repetiții în ziua anterioară evenimentului pentru a-i ajuta pe speakeri să fie cât mai relaxați în momentul livrării discursului pe scena TEDxCluj.

În cât timp reușiți să organizați o ediție?

Ne ia cam 9 luni. Începem undeva în septembrie pentru livrarea evenimentului în luna iunie a anului următor.

 

TEDxCluj

 

La ce să se aștepte publicul când decide să participe?

TEDxCluj este o conferință internațională, cu scopul de a prezenta idei care merită răspândite. Este un eveniment la care trebuie să participi pentru conținut, dar și pentru experiență.

În primul rând, este o experiență de învățare. Scopul discursurilor TEDxCluj e de a da glas unor idei creative, vizionare, care să se transforme în mici momente de EUREKA! în mințile publicului nostru și care să ofere un imbold în viața profesională sau personală oricui are nevoie de el. Asta, și să-i provoace pe participanți să-și pună mai multe întrebări despre lumea în care trăim.

În al doilea rând, mulți participanți vin pentru partea de networking. O zi întreagă în care ai incluse cafea, sucuri, apă, mâncare, activăți din partea sponsorilor și partenerilor evenimentului, prietenii aproape de tine. Ce poate fi mai fain decât să cunoști persoane la fel de pasionate și interesate ca tine de a crește și de a învăța cât mai multe lucruri?

Și nu în ultimul rând, TEDxCluj este și despre entertainment. După încheierea fiecărui eveniment TEDxCluj, discursurile susținute sunt puse la dispoziția publicului online și gratuit. Însă trebuie să știti că experiența TEDx nu se rezumă doar la a asculta niște speakeri. Pielea de găină, beculețele care ți se aprind atunci când auzi o idee grozavă și momentele artistice dintre speech-uri sunt unice. La fel sunt și cunoștințele pe care ți le faci în timpul evenimentelor, oameni la care ai ajunge cu greu din confortul fotoliului de acasă.

Ediția din 2024: „Spre ce subiecte va fi orientată?”

Avem o listă scurtă de teme și subiecte. Însă, va trebui să ne urmăriți în social media pentru mai multe detalii. Ce va promit însă, este că va merita să participați la TEDxCluj 2024.

 

TEDxCluj

 


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.