Tu ce faci bun pentru România?

Tu ce faci bun

A trecut și ziua de 1 decembrie, a cărei semnificație este cunoscută de oricare locuitor al României. „Ziua Națională” este un prilej minunat de a petrece alături de familie și prieteni. Pentru alții, însă, este doar o mică pauză în săptămâna de lucru. Cel mai vizibil simptom al acestui eveniment este bombardamentul nemilos cu postări pe rețelele de socializare, cu scopul de a-i ura României viață lungă, fericire și prosperitate. Măcar de am fi atât de optimiști și în celelalte zile ale anului! Tu ce faci bun

Oare înțeleg cu adevărat oamenii toată istoria din spatele acestei sărbători?

Din păcate, tind să cred că lumea nu prea analizează evenimentele care au pavat drumul pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Altfel, oamenii ar avea altă atitudine față de țara lor în restul anului, când o denigrează și o jignesc. Țara este nevinovată și situația deplorabilă este cauzată de corupție, nepotism și incompetență, însă asta este o altă poveste.

 

Tu ce faci bun

 

Se crede că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, zeci de mii de români au erupt într-o explozie de bucurie atunci când s-a anunțat Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Însă, în spatele acestei atitudini joviale s-au aflat ani grei de suferință. Tu ce faci bun

Marea Unire nu putea fi realizată fără intrarea României în Primul Război Mondial în 1916 de partea Antantei. Soldații români înarmați rudimentar au plătit prețul sângelui, mai întâi în ofensiva din Ardeal, apoi în Bătălia Trecătorilor. Germanii generalului von Falkenhayn au capturat trecătorile carpatine doar prin eforturi herculeene, dovedind faptul că soldatul român era în stare de eroism în ciuda armamentului limitat. A urmat toată Muntenia înainte ca linia frontului să se stabilizeze în zona Oituz-Focșani-Galați.

Situația părea pierdută, însă armata română se reorganizează în timp record cu ajutorul Misiunii Militare Franceze.

În 1917, românii obțin trei victorii care au uimit întreaga Antantă: Oituz, Mărăști și Mărășești (anul 1917 fiind în general caracterizat de eșec pentru inamicii Imperiului German). Dacă românii de astăzi cred că toate aceste operațiuni s-au realizat fără pierderi, se înșeală amarnic! 250 000 este numărul tuturor celor care și-au pierdut viața în Marele Război dintr-o populație de abia 7 600 000 de locuitori și nici măcar nu am mai pus la socoteală numărul invalizilor.

Unirea a fost realizată prin sângele vărsat și prin sacrificiu, dar Marele Război a fost doar punctul culminant în luptele românilor pentru libertate. Evul Mediu pentru spațiul românesc este folosit de mulți drept sinonim pentru „regres”, „persecuție” și „fanatism”. Totodată, este o perioadă plină eroi care nu acceptau compromisul cu delăsarea. Vlad Țepeș este cel mai grăitor exemplu, deoarece este domnitorul care a ridicat dreptatea aspră la rang de artă. Vlad a îmbunătățit războiul psihologic fără nevoia de confruntare directă. Conform legendei, „dormeai cu punga de galbeni sub cap și îți era teamă să nu o furi tu”. Tu ce faci bun

Tu ce faci bun

 

Cu atâtea exemple de eroism, de ce este România așa cum o știm?

Din nefericire, soarta lui Țepeș demonstrează cel mai bine modul în care se administrează adevărata putere de decizie. Domnitorul nu a fost trădat de poporul căruia îi dăduse cinste și dreptate, nu a fost înșelat de oștenii săi, ci a fost trădat chiar de boierii săi! De ce? Noi, în era noastră, am spune că „Vlad îi scotea afară pe boieri din zona lor de confort”. Încercarea de a scoate un astfel de om din habitatul său natural de corupție și incompetență este provocarea unui cuib de viespi.

După cum ne demonstrează istoria, aceste „viespi” au fost întotdeauna plasate strategic în pozițiile de influență maximă și abia acum vă voi spune cea mai crudă parte a adevărului.

Această problemă nu este doar în România, ci este peste tot în lume. Credeți că Statele Unite ale Americii, Germania, Franța sau Marea Britanie nu se confruntă cu oficialii care au uitat că o poziție de conducere nu este un privilegiu, ci o datorie imensă? Fiecare țară se confruntă cu ei. Însă, în această listă de state admirate în toată lumea, nu țara este denigrată de proprii cetățeni, ci doar acei oameni care nu își iau datoria în serios. Tu ce faci bun

Pe de altă parte, rețelele de socializare prezintă o oglindă fantastică a lumii în care trăim. Mulți români își descoperă acolo propria ipocrizie. Din 365 de zile dintr-un an, vreme de 364 de zile România este jignită de aceștia. Aflăm este „înapoiată”,  „coruptă” ori „o cauză pierdută” (și acestea sunt insultele elegante). În schimb, când se apropie prima zi din luna decembrie, aceeași rubrică de postări se umple cu poze cu tricolor, cu poeme patriotice și urări de bine.

Tu ce faci bun

 

De ce este România așa cum o știm?

Fiindcă premisa de la care pornim întotdeauna este că lucrurile și tradițiile autohtone sunt de calitate slabă, iar cele străine sunt ambrozie și nectar. Îi știți pe acei oameni din India care postează pe YouTube filmulețe în care construiesc case, piscine și adăposturi în pământ doar cu un băț? Asta îmi spune că unde este voință, există și performanță indiferent de limitările materiale.

Cum putem să schimbăm ceva?

Foarte mulți ar spune că doar o revoluție ne mai poate scăpa. Însă, revoluțiile sângeroase, precum a fost momentul 1989, sunt inutile dacă nu există și baza culturală. Revoluția începe cu fiecare om în parte și dacă tot ne apropiem de finalul anului, cred că ne-am format obiceiul să ne luăm angajamente pentru anul următor.

„De luni mă duc la sala de forță”, „voi citi în acest an câte 50 de pagini pe zi”, „voi mânca sănătos și voi renunța la orice viciu”.

Sunt afirmații și promisiuni atât de cunoscute, însă rareori îndeplinite. Nu aștepta data de 1 ianuarie ca să schimbi ceva. Nu aștepta sesiunea de examene ca să înveți. Nu aștepta ziua de luni ca să pui bazele obiceiurilor sănătoase. Dacă dorești o schimbare în bine, vindecarea de ipocrizie și delăsare, începi din această secundă să construiești un sine mai bun. O să crezi pentru un moment că schimbarea ta nu o să afecteze societatea. Însă, dacă ar exista sute, mii, zeci de mii de schimbări mici, atunci societatea s-ar transforma cu adevărat. Până la urmă, o singură picătură de apă înghețată se topește imediat. Însă, mai multe picături înghețate formează un bloc masiv, capabil de a scufunda Titanicul.

 

Tu ce faci bun

 

Fii tu schimbarea pe care vrei să o aduci lumii!


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și un alt articol din secțiunea societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.