Unforgiven: It’s a hell of a thing, killing a man- recenzie

Unforgiven

Introducere

Filmele western mereu au fost o parte importantă în cultura cinematografiei. Noul continent American, vast și deșertic, prezintă un loc de aventură pentru personaje diverse cu un trecut întunecat care își doresc să își reconstruiască viața. În west-ul sălbatic se creează o nouă civilizație în care arma ți-e cel mai bun prieten. Astfel, justiția e făcută de oameni care nu vorbesc mult, ci se judecă prin gloanțe. Unforgiven

Clint Eastwood a fost o mare față a filmelor western jucând în legendara trilogie „Dollars’’ ca un anti-erou misterios care omoară criminali pentru bani. Deși multe filme western au fost de succes în 4 decenii, orice are un sfârșit. (Popularitatea lor a durat din 1950 până în ani 90)

Unforgiven este unul dintre ultimele filme western în care Clint Eastwood își ia adio de la industria care l-a făcut celebru printr-o perfomanță puternică a unui om distrus ce iși reconsolidează trecutul.

Unforgiven

Poveste Unforgiven

Acțiunea poveștii este tipică unui western. În orașul Big Whiskey, o prostituată este asaltată de către 2 cowboy fiind tăiată pe majoritatea corpului. Little Bill, șeriful orașului le dă celor 2 bărbăți doar o amendă constituită din mai mulți cai.

Prietenele victemei pun 2000 de dolari ca și recompensă omului care poate să îi omoare pe cei 2 cowboy. Anunțul îl atrage pe un puști de 20 de ani numit Kid care își dorește să fie un vânător de recompense, însă nu are experiență. Kid apelează la un fost infractor pericolos William Money (Clint Eastwood) ca să îi fie partener în această vânătoare de infracotri.

William Money este un om schimbat de pe vremurile când a fost infractor. După ce s-a căsătorit, a uitat de vechiul stil de viață în care bea mult și omora pe oricine pentru bani. Nevasta lui a murit, iar el încearcă să se lupte cu lipsa ei, fiind un om mai bun. Însă, fiind un fermier cu 2 copii, are nevoie disperată de bani, așă că acceptă propunerea lui Kid.

Pe drum către Big Whiskey, William ia legătura cu fostul lui partner, Ned și acceptă toți 3 să îi omoare pe cei 2 cowboy.

Lui Little Bill nu îi place să aibă assasini în oraș. Fiind un șerif dur care a lucrat și în orașe mai haotice, el nu acceptă arme în oraș. După ce aude că bordelul a pus 2000 de dolari pe cei 2 barbăți face tot ce e posibil ca orașul lui să fie sigur, ba chiar exagerează. El snopește în bătaie un faimos vănător de recompense venit în oraș recent. Personajul este foarte bine conturat ca un făcator al legii care ia decizii dure pentru a menține legea și desigur că intră în conflict cu protagoniști.

Filmul prezintă multe bătăi, acțiune vibrantă și momente de suspans. Niciunul dintre personaje nu e invicinbil, ceea ce face din poveste un thriller interesant. Dialogul este la obiect oferind momente plăcute și satisfăcătoare. Filmul îți face să îți pese de personaje și de ce se întâmplă în poveste.

Unforgiven

 

Analiza personajelor Unforgiven

Lumea pe care o prezintă Unforgiven este gri, dură și nu afișează temele romantice cu care suntem familiari în alte filme western. Femeile sunt maltrate. Toată lumea ia justiția în mâini. Bătăile în baruri, femeile lascive, omoruri și tortura arată cât de reală poate fi o lume western într-un context realist. Lumea nu se luptă pentru onoare ci pentru bani. Puștile sunt proaste și au defecte care împiedică personajele să reușească. A omorî persoane are implicații și consecințe în film. Să fi un om de succes ia mai mult decăt să ai o reputație. Acestea sunt temele ce fac din film o aventură atmosferică si realistică contextului istoric.

Felul în care filmul prezintă personajele cară povestea. Deși povestea nu are un fir narativ complex toate personajele au o motivație complexă.
Kid este copilul care nu a invățat cum e viața dură însă se laudă că are una.După ce descoperă cum e să omori realizează căt de greu e să fi ca idolul lui William Money și că o viață de bandit nu ii aparține.

It’s a hell of a thing, killing a man. You take away all he’s got and all he’s ever gonna have.

Little Bill este omul legii care cară dreptatea prea departe fără repercursiuni. Deși intențiile lui sunt bune, el torturează și bate oameni nevinovați pentru informații sau pentru că au arme.
William Money este cel mai complex personaj. Vedem în el reconsilierea lui cu trecutul. Moartea soției lui l-a schimbat însă prizând înapoi gustul sângelui începe să revină la răul din interior care l-a măcinat toată viața. El e personajul care în final acceptă că e un om rău în contextul potrivit și cu motivația corespunzătoare cum ar fi răzbunarea. La final el omoară multe persoane și se apucă din nou de băut, în ciuda faptului că la începutul filmului a fost un om cu frica morții.

Filmul nu aduce glorie vechilor generații. Unforgiven

Deși el a fost o legendă în trecut, filmul ne arată cum vârsta l-a schimbat. Abia se mai poate sui pe cal, are febră de la o ploaie scurtă și nu mai poate împușca cum a putut. Niciunul dintre personaje nu e la fizicul lor tânăr, ci ei sunt reflecții ale perioadei vechi. După o perioadă atât de sângeroasă, ei suferă boli mintale și fizice, o consecință a stilul lor de viață periculos.

Unforgiven

Cinematografie

Filmul prezintă peisajele frumoase ale Americii. Zonele întunecate și gri ale orașului western când plouă. Deșertul vast și intens ce reprezintă un pericol continuu. Peisajul artic al zăpezii e izolat și necruțător. Toate cadrele ne arată pericolul în care personajele se află și peisajele sunt bine realizate ceea ce reflectă starea personajelor. Când plouă, William se simte bolnav și trăiește ororile morți soției lui ceea ce e foarte simbolic. Când ninge, William are o discuție cu o persoană care îi amintește de soția lui.

Sunetul este tipic western. Accentele de chitară puternice. Coloana sonoră acompaniată de pian si vioară ce servesc melancolie.

Părere finală Unforgiven

Recomand acest film. Momentele de suspans, clasicul elementelor de cinematografie, perfomanța actorilor și mesajul poveștii face din acest film o plăcere pentru iubitorii de western.


Îți dorești să mai citești review-uri scrise de noi? Te invităm să arunci un ochi aici.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.