Vegetariana, de Han Kang- recenzie

foto: blarb

.Titlu: Vegetariana

Autor: Han Kang

Anul apariției: 2007 (Coreea de Sud), 2016 (România)

Nr. pagini: 245

Gen literar: roman psihologic, ficțiune contemporană

Traducere: Iolanda Prodan

Distincții: Man Booker International Prize

La ce te gândești atunci când auzi cuvântul „vegetarian”?

Probabil la o persoană a cărei regim alimentar se bazează pe consumul de fructe, legume și produse lactate. Ei bine, această carte nu abordează sensul propriu al acestui termen, ci o realitate a societății coreene, pierderea identității cauzată de lupta dintre familie și individ, izolarea și modul în care este privită femeia.

Romanul „Vegetariana”, scris de autoarea sud coreeană Han Kang, este ilustrat în trei părți. Conține trei perspective prin care este observată protagonista Yeong-hye: cea a soțului, a cumnatului și a surorii sale. La fel, putem să o cunoaștem și prin intermediul viselor ei, pe parcursul cărții.

 

foto: Biblioklept

 

Yeong-hye este o tânără confortabilă. Nu are țeluri prea mari de la viață, și care trece aproape neobservată. Soțul ei o descrie ca fiind plictisitoare, afirmând: „M-am căsătorit cu ea tocmai pentru că nu avea niciun farmec special și nici defecte prea mari”. Yeong-hye este soția perfectă în societatea tradițională coreeană. Sau asta a fost până în momentul în care a decis să devină vegetariană…

„Cum adică să-și schimbe regimul alimentar în urma unui coșmar? Era doar simplă încăpăţânare a unei neveste căreia nu-i păsa de încercările bărbatului ei de a o împiedica.”

Decizia lui Yeong-hye de a deveni vegetariană a fost făcută pe neașteptate, în urma unui vis care avea să se repete pe o perioadă îndelungată. Visul va schimba tot parcursul vieții sale. Prin urmare, ea aruncă din frigider tot ceea ce însemna carne, refuză să mai gătească și să accepte avansurile soțului ei deoarece acesta „mirosea a carne”.

„Adâncită în suferință și în vis – un vis în care eu nu puteam pătrunde (…) era din ce în ce mai slabă, numai piele și os”

Yeong-hye decide să se izoleze, însă soțul ei nu este prea încântat așa că îi invită familia la masă, pentru a sta de vorbă cu ea. Refuzul lui Yeong-hye de a se atinge de carne, chiar și după ce fusese obligată să mănânce, îndesându-i-se bucățele de stridii în gură, provoacă o ceartă în familie, unde femeia este agresată. Soțul decide să divorțeze, iar familia refuză orice legătură cu aceasta.

 

foto: behance

 

Protagonista este aruncată în pragul disperării de către insomniile și agresiunile societății pe care trebuie să le suporte.

Începe să se apropie mai mult de natură, atât psihic, cât și fizic. Cumnatul profită de pe urma instabilității psihice ale femeii. O îndeamnă la activități sexuale pe care el le ascunde sub motivul „unui nou stil de artă”. Acest „nou stil de artă” presupune pictarea întregului corp într-un colaj de flori și filmarea acestuia.

„Pata mongolă, de mărimea amprentei degetului mare, era în partea de sus a fesei stângi (…) era o pată mongolă ce-i sugera ceva pre-istoric, de dinainte de evoluție, sau poate o urmă de fotosinteză (…) îi dădea impresia de ceva vegetal.”

Singura persoană care va fi alături de Yeong-hye spre finalul cărții este sora sa, In-hye. Aceasta descoperă traume trăite în copilăria lor, în care erau pedepsite pentru că erau fete. În vremea aceea, poziția femeii în societate era aspru judecată. Ea presupune că aceste traume ar fi avut posibile consecințe în dezvoltarea coșmarurilor lui Yeong-hye.

 

foto: slate.com

 

În ultima parte a cărții, ne este prezentată o Yeong-hye vegetariano-schizofenică.

Ea consideră că se retrage din natura umană și este pe cale de a deveni un copac, refuzând orice fel de mâncare și simțind că se metamorfozează. Stările acesteia o influențează și pe In-hye, care devine mai vulnerabilă în fața stresului.

„Vegetariana” este o carte tulburătoare, dar pe care am citit-o cu sufletul la gură, deoarece la fiecare pagină mă așteptam să se întâmple ceva nou. Este o carte care prezintă traumele și violența asupra femeilor drept ascunse sub un văl impus de societatea patriarhală.

Imposibilitatea inocenței într-o astfel de societate, refugiul în propriul corp și refuzul asupra naturii umane, urmare a împotrivirii asupra puterii celor din jur sunt alte teme de analizat în această carte.

 

foto: cat finnie

 

Descrierile coșmarurilor și a actelor sexuale sunt sobre.

Sunt realizate fără niciun fel de intenție de a le masca și arată o realitate dură, o lume conformistă și lipsită de empatie. La fel, odată cu finalul cărții ni se prezintă și câteva întrebări retorice, pe care fiecare dintre noi le poate interpreta sub propria viziune: „Și ce? Nu e voie să mori?”.

„Vegetariana” este asemenea unei cărni crude, căreia voi îi puteți continua procesul de preparare deoarece finalul vă va permite acest lucru. Recomand cu căldură să „devorați” cartea și aștept să văd și părerile voastre.


Vrei să mai citești recenzia cărții „Ce vrem noi, femeile?” de Isabele Allende? Atunci te invităm să citești acest articol.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau 宁小琪, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.