
Viața unui profesor debutant este ca Transfăgărășanul, te-ai pus la drum, du-te până la capăt.
Mi-ar plăcea să fiu profesoară de franceză.
Din clasa a V-a am tot studiat limba franceză, trebuia să fac ceva cu tot studiul ăsta, nu? Mi-a plăcut tot timpul să învăț oamenii din jurul meu. S-aud spunându-se: Dana m-a învățat, de la Dana am preluat ideea, Dana mi-a arătat cum se face. Îmi place să știu că te-am învățat ceva, că de fiecare dată când vei face un lucru învățat de la mine, te va duce cu gândul, inevitabil, la Dana. viața unui profesor debutant
Studiu
Am urmat facultatea la Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Litere, specializarea Franceză-Română. A fost un deliciu intelectual tot studiul la Iași, dar și un stres pe care nu cred că-l voi uita vreodată. Am continuat Masteratul la Galați pe Traductologie. Cu sinceritate și părere de rău, pentru cine vrea să simtă că a făcut un master nu numai pentru diplomă, nu recomand această Facultate.
Titularizare
Mult prea multă teorie, unele informații fiind aproape inutile. Când m-am prezentat prima oară la examen tremura si carnea pe mine de frică, nu reușisem să învăț; mi se pare mult spus învățat. Cumva teoria pentru titularizare este o recapitulare a tot ceea ce ai studiat de-a lungul facultății. Am citit, asta am făcut, am citit de nenumărate ori informațiile, mi-am făcut schițe în stil propriu. Îmi place enorm să îmi organizez teoria într-un mod cât mai plăcut, colorat și simplu de învățat. Am o memorie vizuală foarte bine dezvoltată, așa că profit la maxim de asta.
Inspectorat
Am luat examenul cu 7 și ceva, era o fericire pentru că mă încadram pentru posturile titularizabile. Dar hop, stop! Nu te entuziasma prea tare pentru că realitatea te căpăcește. Nu sunt posturi, nu sunt locuri pentru noii veniți. Poți fi de 8, de 9 sau 10, dacă nu sunt posturi, degeaba ai notă mare; Un lucru care nu m-a bucurat deloc dimpotrivă, m-a frustrat. Stai câte 4 ore în picioare la Inspectorat cu încă alte zeci de persoane care-și fac vânt cu dosarul pentru post. Ajungi într-un final în sală și dispar posturile valabile, ceva dubios, nu? N-am o explicație categorică pentru asta. Sau am, dar mi-e rușine să o spun. viața unui profesor debutant
Primul an
Ajungi la catedră, dar nu știi să pui notele, adică să le scrii. Eu n-am învățat la practică așa ceva, mi se pare practica o pierdere de vreme, nu te învață ce trebuie, doar stai pe un scaun și vezi ce face profa, de obicei, nimic interesant. Stă la catedră, predă normal, ascultă și la revedere. Ne-am ridicat și-am plecat. Este aiurea! Tu când vei avea lecții, ți se va cere să-ți faci orele distractiv, să folosești tehnologia în predare, să interacționezi cu toți elevii. Mda, mda. Cred că în învățământ toată lumea trebuie să aibă inspecții regulate și neanunțate indiferent de experiența la catedră.
În primul an ai mii de întrebări, în consiliile profesorale nu vei ști despre ce se vorbește, vei fi năuc de cap, dar va veni și timpul tău. viața unui profesor debutant
Al doilea an
A fost o diferență majoră între primul meu an în învățământ și cel de-al doilea. M-am descurcat de 10 ori mai bine în organizarea lecțiilor, totul era pregătit pe agendă pentru toată săptămâna, știam ce metode voi folosi, ce materiale și ce aplicații. Am fost cu elevii în excursii, am pregătit elevi care au reușit să-mi aducă rezultate remarcabile pentru Olimpiada de Franceză. Am organizat concursuri cu premii, activități cu elevii de tot felul. A fost un an cu multe reușite, mult stres, frustare și multă muncă, dar satisfăcător.
Subiecte nediscutate
Când vrei să intri în învățământ, trebuie să te gândești la mai multe lucruri:
- starea de spirit a copiilor: nu va fi constantă, vei avea surprize de tot felul la clasă, trebuie să fii pregătit să le gestionezi.
- colegii din cancelarie: buni și mai puțin buni, oricum ai fi tu, discuțiile își vor face loc și în căsuța ta de om diplomat ce ești.
- directorul: I wish you luck din tot sufletul!
- timp liber: hahahaha
- vacanță de vară de 3 luni: hahaha cu lacrimi
- să te faci profesor/învățător/educator nu pentru program, nu pentru vacanță, ci pentru că simți că asta te definește, simți că vei face ceva bun pentru elevi și simți că le vei influența viața în bine. Să fii un om de neuitat!
– Articol scris de către Dana Lăcustă
Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.
Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.