Jurnalismul din perspectiva studenților orădeni din anul 1

jurnalismul în Oradea

Jurnalismul. Cât de mulți am visat vreodată că vom face asta? Câți părinți și-au imaginat că al lor copil va informa cetățenii acestei planete despre diferitele evenimente? Câte familii spun cu mândrie că al lor copil/nepot sau rudă este jurnalist? Vă spun eu, puțină lume se laudă. Majoritatea consideră că jurnalismul nu are viitor și că este o minciună totul.

Din perspectiva câtorva studenți de anul întâi de la Oradea, vom încerca să vă arătăm cum se conturează jurnalismul în față noastră.

jurnalismul

Muntean Andrada-Daliajurnalismul

Te-ai întrebat vreodată „cum e să fii jurnalist”? Probabil că da din moment ce citești acest articol. Din experiență proprie nu îți pot spune decât „cum e viața ca student la jurnalism”. jurnalismul

Consider că e o profesie pe care trebuie să ți-o asumi. Astfel că sugerez oricui se gândește să se înscrie la vreo facultate la specializarea jurnalism să fie sigur de această alegere.
De ce spun toate astea? Sună cam ciudat, nu? Eu am ales jurnalismul ca a treia opțiune. Timpul pe care l-am acordat la a mă gândi la tot ce înseamnă job-ul de jurnalist nu cumulează nici jumătate de oră. E oarecum similar cu oamenii care se uită la un film polițist pentru prima dată și decid că vor să devină detectivi – unii chiar devin și li se potrivește, dar procentajul e cam mic și nu despre ei e vorba acum. Problema e că eu am văzut jurnalismul ca una dintre specializările la care mă puteam înscrie întârziat și am zis „de ce nu”.

Vă zic eu de ce nu: Jurnalismul e o treabă destul de dificilă și necesită dedicație, de care eu sincer duc lipsă aici.

Nu o să dezbat în ce altă direcție m-am gândit ulterior să mă duc. Dar, puteți fi siguri că am fost elevul respectiv care își schimbă mereu răspunsul la întrebarea „tu unde mergi mai departe?”.
Nu înțelegeți greșit, nu încerc să sperii pe nimeni să nu aplice la jurnalism. Mai degrabă creez o introducere lungă pentru a evidenția importanța următorului sfat: încearcă înainte să aplici.
Atât la jurnalism și oriunde altundeva ai vrea să aplici la facultate, gândește-te atât la opțiunile de locuri de muncă pe care le vei obține. Dar și la sarcinile în care constă și încearcă, vreo săptămână, să le realizezi zilnic și apoi gândește-te.

jurnalismul

Bratosin Mircea-Costel jurnalismul

2020 e anul în care mi-am deschis ușa de a-mi implini visul , aplicând la facultate. Sunt încântat că am ajuns student la jurnalism și uimit de tot ceea ce am găsit aici. Primirea profesoriilor a fost una extraordinară. Aceasta mi-a dat încredere că la facultate e altă mentalitate de educare și viața de student e altceva decât a fi elev. Modalitatea de predare este una europeană și relația student – profesor este una occidentală. Cursurile online sunt ca o mănușă pentru mine. Profit de oportunitatea de a putea să mă dezvolt profesional, în aceelași timp ce lucrez ca asistent medical balneofizioterapeut.

În paralel, în 2016 am dat startul unei emisiuni online, „Lumea în Obiectiv”. Aceasta poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram și multe altele.

Orice vis poate deveni realitate, dacă îți dorești cu adevărat. Hurnalismul

Deficiența de vedere nu m-a împiedicat să lupt pentru a-mi practica pasiunea și talentul să fie valorificat pentu a crea emisiuni profesioniste, nu de amator.

jurnalismul

Szabo Antonia-Alexandra

Am aplicat la jurnalism datorită pasiunii mele de a scrie, dorința de a scrie cât de mult posibil și pasiunea pentru a mă juca cu limitele mele. Evident, până la a ajunge la jurnalism am avut și eu mai multe idei, cum ar fi informatică sau medicină. Niciunul dintre aceste domenii nu m-a atras suficient de mult cât să fac carieră din ea.

Am descoperit în cadrul facultății diverse personalități în scaunul de profesor. Sunt profesori care îți captează atenția și parcă nu îți mai dorești să se termine ora (am scris un interviu cu unul dintre ei- citește-l aici). Sunt profesori la a căror oră intru cu o oarecare frică și emoție legat de cum va fi și acest seminar. Dar nu trebuie să vă speriați- nu mușcă, doar o să încerce să vă traumatizeze puțin, dar depinde dacă îi dați șansa sau nu.

În primul an, am avut un orar diversificat, cu materii mai folositoare și altele mai puțin folositoare.

Una dintre materiile care pe mine ca viitor jurnalist m-a ajutat mult este Genurile Presei, care se predă în toți cei trei ani de studiu, dar pe subiecte diferite. Genurile Presei o veți face pe domeniul presei scrise, presei audio și presei audio-vizuale. Totodată, mi s-a părut o materie foarte utilă chiar și Introducere în sistemul Mass-Media, care practic vă învață bazele mass-mediei.

Cum am spus, sunt și materii mai puțin folositoare, cum ar fi Dreptul Constituțional și Administrativ. Personal, mi-a fost cam greu să înțeleg lecțiile și să țin pasul în sine cu toată legislația. Adevărul este că nici nu sunt pasionată de legi, deci e vina mea că am înaintat mai greu cu studiul.

Per general, jurnalismul din Oradea o să vă ofere experiențe plăcute, de necesitate pentru un jurnalist în devenire. Dacă există evenimente vor fi profesori care vă vor scoate pe teren și veți scrie articole. Vor fi profesori care vă va îndruma în procesul de învățare punându-vă să scrieți cât mai mult. Prin urmare, nu aveți de ce vă teme de jurnalism.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)