Yasmine Bonciu: tot timpul m-a fascinat povestea lor

Yasmine Bonciu

De curând, se poate observa o tendință a tinerilor spre a lectura cât mai multe romane ce au legătură cu mitologia. Aici nu mă refer doar la mitologia greacă, mă refer și la cea egipteană, celtică, și așa mai departe. Însă, în România, aceste subiecte nu sunt atât de explorate precum în afara granițelor. Un lucru e cert: și în România există cărți, scrise de autori români, care merită citite. Printre acele cărți se numără și cele scrise de Yasmine Bonciu.

Ce înseamnă literatura română pentru tine?

Pentru mine este un ocean. Momentan este foarte puțin explorat și promite multe lucruri fascinante care urmează să fie descoperite.

Care a fost motivul pentru care ai ales să scrieți două cărți despre mitologia greacă?

Nu cred că am luat o decizie conștientă atunci când am ales sursa de inspirație pentru volume. Tot timpul am fost fascinată de mitologia elenă, iar după ce mă uitasem la un film cu sirene am început să visez. Cu cât îmi puneam mai multe întrebări, realizam că începusem să mă gândesc la o carte care să aibă ca personaj principal o sirenă care pornește într-o căutare alături de stăpânul Infernului. Idea seriei a pornit de la „Refugiul dintre valuri”. „Castelul din Infern” a apărut ca un prequel al poveștii. Yasmine Bonciu

Ce te-a atras la cuplul Hades și Persefona astfel încât ați reinterpretat, într-o versiune modernă, povestea celor doi?

Hades și Persefona au una din calitățile pe care le apreciez cel mai mult la relațiile interumane, loialitatea. Povestea lor în mitologia greacă este despre răbdare și loialitate ce depășesc granița secolelor. Tot timpul m-a fascinat povestea lor și mi se părea nedrept că nu primește atenția binemeritată.

Cât de ușor/dificil a fost să publici la editura Libris?

Cei de la Libris m-au primit cu brațele deschise. După ce mi-a fost evaluat manuscrisul, aceștia mi-au făcut o ofertă și am început colaborarea. Chiar sunt mulțumită de ea, deoarece editura și site-ul acesteia au o piață foarte largă și accesibilă.

 

Yasmine Bonciu

 

În privința timpului, cât timp ți-a luat scrierea celor două romane?

Primul volum l-am scris cu mare ușurință. În nouă luni acesta a fost gata. Cel de-al doilea a durat puțin mai mult decât anticipasem datorită unui mic blocaj inspirațional. „Refugiul dintre valuri” a fost gata în doi ani după multe corecturi și ștersături. Yasmine Bonciu

Care roman ți-a dat mai multe bătăi de cap?

Volumul al doilea a fost cel mai problematic. Pe lângă pana de cuvinte pe care am întâmpinat-o la un moment dat mai este și importanța volumului. Acest volum este unul de tranzit, este covorul roșu către a doua jumătate a seriei. În acest volum se introduc personajele secundare importante și premisele acțiunii ce va urma. În capitolele acestui volum am plantat câteva semințe ce vor înflori în volumele viitoare. A fost un volum care a avut nevoie de o planificare mult mai minuțioasă.

Intenționezi să mai publicați?

Bineînțeles. Momentan lucrez la cel de-al treilea volum din serie iar imediat după acesta urmează finalul seriei.

Cum au primit cititorii români subiectul pe care îl propuneți?

Raritatea cu care este abordat acest subiect cred că îi dă un aer de mister și inovație. Până acum cei care au citit cartea au avut opinii pozitive în mare parte și mereu sunt nerăbdătoare să aflu opinia oricărui cititor.

 

Yasmine Bonciu

 

Care este venitul, în medie, al unui scriitor?

Venitul mediu depinde de numărul de vănzări și de procentul de profit care se obține de la editură. Eu nu mă pot pronunța în acest lucru fiindcă nu mă consider un etalon în privința veniturilor obținute. Ce pot să spun este că banii generați de pe urma vânzărilor nu ajung nici pentru pâine. Alți scriitori poate au mai mult succes pe latura financiară.

Ce părere aveți despre piața cărților în România?

Ca în orice alt domeniu, mai întâi importăm din exterior și nu acordăm destulă atenție lucrurilor de calitate din interiorul granițelor. Consider că am avea mult mai multe de câștigat dacă am începe să ne încurajăm și să ne susținem pentru a crea cultură și artă. Yasmine Bonciu


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)