Sorina Alexandra Istode: fiecare poem e scris din suflet

Sorina Alexandra Istode

Sorina Alexandra Istode este un scriitor debutant la o vârstă tânără, cu un volum de poezii plin de emoții. Lipsa de rimă a poemelor scrise de ea nu este un aspect negativ. Chiar din contră, a reușit să revoluționeze poezia modernă prin sentimentele transmise de ea. Așa este felul ei de a fi: un om care atrage atenția printr-un stil plin de accesorii și culori intense.

În momentul în care vrei să scrii, care sunt sursele tale de inspirație?
Mă inspiră absolut orice. De la stări, obiecte, oameni, până la povești. Storc cât pot de mult de la viață de parcă ar fi un fresh de portocale de care aș avea nevoie pentru a supraviețui. Căci da, a scrie pentru mine a devenit un mod de viață.
În cât timp ai reușit să scrii volumul de poezii „Nevroze poematice”?
Exact ca în „Dragostea durează trei ani”. Să scrii o carte, în cazul meu a durat cam tot atât. Plus câteva luni până când a fost scoasă la lumină de către editură.
Scriu de când am învățat literele, așadar, faptul că s-a întâmplat, nu a făcut decât să-mi demonstreze că nu există „nu pot”.
Dacă există un vis în care să crezi, nu ai nimic de pierdut!
Sorina Alexandra Istode

 

Care este motivul datorită căruia ai ales titlul „Nevroze poematice”?

La mine în suflet sunt războaie mii. De aici „nevroze”, iar „poematice” vine de la poezie. Am o slăbiciune pentru poezie încă din liceu.
Luând în considerare că sunt atât de multe edituri în România, care au fost criteriile pe baza cărora ai decis unde să publici?
Trebuie să recunosc că, deși nu mi-a refuzat nimeni manuscrisul, a fost un proces stresant. Erau edituri care impuneau condiții exagerate, ori prețuri colosale.
Editura universității unde am învățat, e una deosebită. Încă din studenție mă simțeam ca acasă acolo, așa că amintindu-mi acest aspect, mi-am zis că asta e șansa mea. Restul a venit de la sine. Contează extrem de mult mediul în care se desfășoară lucrurile, modul lor de desfășurare, dar și oamenii din jur.
În cadrul acestei edituri toate aspectele menționate sunt la superlativ. Sorina Alexandra Istode
Sorina Alexandra Istode
Care au fost costurile de publicare și cât de „rentabil” este să publici o carte prin intermediul unei edituri și nu pe cont propriu?
Costurile variază. Depinde de cerințele tale de la editură. Pe partea de publicitate, mă ocup exclusiv eu.
La fel și în ceea ce privește distribuția. Mi-am dorit control asupra cărții. Mi-am dorit să mă promovez prin metodele mele, fără presiune. Și având în vedere că dețin studii în mass-media, cu atât mai mult mi-am dorit acest lucru. E un domeniu pe care îl stăpânesc. Sorina Alexandra Istode
Odată publicată cartea, care au fost reacțiile cititorilor?
Reacțiile au fost pozitive, profunde. Majoritatea oamenilor mă asociază cu scrisul, având în vedere că mă identific cu el încă din copilărie. Mai mult de atât, până la apariția cărtii, am publicat diverse articole pe internet, care abordau diverse teme. Din fericire, articolele au fost în top și au reușit astfel să îmi faciliteze drumul în această direcție.
Sorina Alexandra Istode
Ce anume diferențiază cartea ta de poezii față de celelalte volume, astfel încât să merite să fie citită?

E fără rimă, dar plină de profunzime, sensibilitate. Oricine se poate regăsi în ea. Tot sufletul meu e în această carte.

Din acest volum de poezii, care este cea care este cea mai apropiată de inima ta?

Toate poeziile au în esență experiențe personale. Nu aș putea să am preferințe. Fiecare poem e scris din suflet, într-un anumit moment. M-am folosit de abilitatea de a scrie pentru a mă vindeca, iar scrisul îmi este unul dintre cei mai loiali prieteni.

Există o continuare al acestui volum? 

Te pot asigura cu privire la 2 aspecte:

  1. Strâng materiale pentru a doua carte.
  2. Al doilea volum va fi registrul volumului de debut.

Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Citește și mai multe articole ale Sorinei publicate pe pickandkeep.ro.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.