Erasmus în Polonia. Paula Stroiescu: trebuie să ne bucurăm de ceea ce putem face acum

Erasmus în Polonia

De când am studiat în Grecia prin intermediul Erasmus, nu încetez să încurajez pe oricine reușesc să participe. Paula Stroiescu este unul dintre studenții de la medicină care este activ pe rețelele de socializare. Cum am dat de ea? Simplu: mi-a apărut un reel de-al ei la postările sugerate. După un schimb de mesaje, Paula a acceptat să își povestească experiența în cadrul acestui interviu. Erasmus în Polonia

Erasmus în Polonia

 

Ce înseamnă medicina pentru tine?

Medicina pentru mine înseamnă cunoaștere. Oricât de mult ai învăța, mereu mai există încă un mister de deslușit. Din fericire, eu simt că mi-am găsit pasiunea în Medicină. Nu îmi pot imagina ceva mai interesant despre care să citesc toată viața decât corpul uman și toate mecanismele care îl mențin în echilibru. Dincolo de multă informație, Medicina este despre oameni. Încerc să preiau ce e mai bun de la profesorii mei. Vreau să îmi construiesc o personalitate caldă, răbdătoare și deschisă. Astfel, sper să am o relație cât mai bună cu viitorii mei pacienți.

Am fost și eu de-a lungul timpului de câteva ori în poziția de pacient. Știu cât de mult contează atitudinea medicului care te tratează, să îți explice despre ce se întâmplă și să îți inspire încredere. Este ceva foarte special să ai în grijă viața oamenilor și, alături de multă satisfacție, vine la pachet cu foarte multă responsabilitate. Încerc să nu uit niciodată că o situație care, poate, pentru noi este doar un alt caz, pentru pacient poate fi cel mai decisiv moment din viața lui. Medicina e și cu bune, și cu rele, dar un lucru e cert- nu ai timp să te plictisești. Erasmus în Polonia

Erasmus în Polonia

 

De ce ai ales să studezi în Iași și nu te-ai mutat în Cluj?

Recunosc că decizia de a veni la Iași nu a fost în totalitate a mea. Când eram în clasa a XII-a, opțiunile mele erau București și Iași. Eu eram mai înclinată spre București. Acum prin ochii de adult îmi dau seama că dorința nu era bazată pe vreun criteriu academic, că aș fi știut eu că la București se face mai multă carte. Nu făcusem niciun research. Eram doar un copil dintr-un oraș mic (eu fiind din Vaslui) care voia să evadeze odată de acolo și să plece cât mai departe de casă. Suna mai fancy să studiezi la capitală.

Ei bine, părinții mei m-au susținut puțin spre deloc să plec la București, așa că am mers la Iași. 5 ani mai târziu, concluzionez că a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. Viața mea s-a așezat foarte frumos aici și nu regret nicio secundă. Chiar și așa, atunci pe moment am rămas așa cu niște frustrări că nu am putut face ce vreau. Părinții mei au fost norocoși că sunt foarte fericită cu viața mea de la Iași, dar putea la fel de bine să nu îmi placă și să îi trag la răspundere.😂

Cred că un copil trebuie să fie lăsat să tragă singur concluziile. Chiar dacă descopeream că a fost o greșeală, măcar era una făcută „pe barba mea”.

Cât despre Cluj, deși am auzit că este un centru bun, distanța față de casă a fost un criteriu care l-a eliminat rapid de pe listă. Nu era un sacrificiu pe care eram dispusă să îl fac.

Erasmus în Polonia

 

Cum arată viața ta de zi cu zi ca student la medicină?

Într-o săptămână obișnuită, cea mai mare parte a timpului mi-o petrec la facultate. Programul variază, am zile în care termin la 14:30, dar și zile în care termin la 19:30.

În orice caz, timpul liber mi-l ocup obligatoriu cu o activitate sportivă, la care merg de 2-3 ori pe săptămână. Am mers o vreme la sală, apoi vreo două luni la dansuri, iar acum fac Pilates. Oricum ar fi, încerc să mă mențin activă.

Majoritatea serilor mi le petrec alături de Cristi, iubitul meu, încercăm să ne prioritizăm relația oricât de ocupat ar fi programul. În rest, învăț, editez conținut pentru conturile mele de social media și acum recent mi-am reluat obișnuința de a citi, lucru de care sunt foarte încântată. Fără să existe o regulă, mai ies la filme, la cafea cu prietenele mele sau la un date în oraș cu Cristi. În fiecare duminică vin părinții mei în vizită și petrecem ziua împreună. Erasmus în Polonia

Nu reușesc mereu să le împac pe toate, sunt momente în care am mai mult de învățat și mai tai din activitățile sociale, dar și săptămâni în care simt să mă relaxez și mă concentrez mai mult pe activitățile care îmi fac plăcere.

 

Erasmus în Polonia

 

Când ai început să postezi conținut despre studenție pe Instagram?

La început de decembrie 2022, deci acum un an și șase luni, când eram în anul IV.

În momentul în care ai aplicat pentru Erasmus, știai de la început că vrei să mergi în Polonia sau a fost a doua opțiune?

Decizia mea de a pleca în Erasmus pe semestru a fost foarte spontană, fără prea multă planificare. Am știut din toamnă că vreau să plec împreună cu Cristi, iubitul meu, în Erasmus Traineeship pentru practica de vară, dar pentru semestru decizia rămăsese cumva în aer, în mare parte spre „nu”. Erasmus în Polonia

Cristi era hotărât că nu vrea să meargă și pe semestru, motiv pentru care și eu am fost destul de descurajată. Dar la început de martie am fost la Erasmus Open Days, unde colegii care au fost deja plecați deja și-au povestit experiențele și acela a fost un moment de cotitură. Până să se termine prezentarea am decis că vreau să plec, chiar dacă însemna să plec singură.

În legătură cu opțiunile de țară, eu vorbesc atât engleză, cât și franceză, la ambele având certificat (Cambridge C1, respectiv DELF B2). Problema este că eu franceza nu o mai stăpânesc aproape deloc, pentru că după ce mi-am dat examenul în liceu nu am mai avut ocazia să o exersez, din păcate. Dacă limba nu ar fi fost o problemă, cred că aș fi ales Franța, dar Medicina e deja destul de grea, să mă duc să o studiez într-o limbă cu care nu mă descurc ar fi fost un stres enorm pentru mine.

Așa că am rămas cu opțiunile pe engleză, dintre care cele mai ok mi se păreau Cehia și Polonia. Decizia finală a făcut-o locul meu în clasament.

Încă un aspect care poate face diferența între țări sunt costurile. Deși țările care au ca monedă euro primesc o bursă ceva mai mare, nu mi se pare suficientă diferența. De exemplu, eu în Polonia am primit 606€/lună în condițiile în care zlotul polonez este aproape ca leul nostru (1 PLN=1.1 RON) ceea ce înseamnă ca acolo cheltuiam cam la fel ca acasă. În schimb în Franța colegii mei primeau ceva mai mult, dar nu mai mult de 700€/lună. Diferența aceia de vreo 70-80€ pe lună în Franța sunt două vizite la supermarket :)) Erasmus în Polonia

Cu siguranță trebuie să cotizezi și din buzunarul tău, mai ales dacă mai vrei să faci și alte chestii, nu doar să supraviețuiești.

 

Erasmus în Polonia

 

Care sunt diferențele de predare dintre Polonia și România?

Sistemul este destul de asemănător cu al nostru, cu stagii în spital pe grupe, apoi cursuri cu toată seria. Cred că singura diferență pe care am observat-o din perspectiva unui student este că uneori erau mai „protectivi” cu pacienții. În România este la ordinea zilei să fim lăsați cu pacientul să facem anamneză și examen clinic. În Polonia am simțit că nu aveam aceeași „libertate”. Cu siguranță, atitudinea asta era determinată și de faptul că eram studenți internaționali și nu vorbeam limba. Nu știu cum este pentru studenții polonezi.

 

Erasmus în Polonia

 

Cum ai descrie experiența ta ca student Erasmus?

Îmi este greu să sintetizez în câteva cuvinte ce am trăit în șase luni, dar cu siguranță primul lucru care îmi vine în minte este faptul că a fost o provocare. A fost total diferit de orice am mai trăit până acum. Am fost testată în moduri în care nu am mai fost niciodată și am descoperit laturi din mine care nu știam că există. Pentru mine a fost o călătorie a încrederii în sine, pe care am construit-o treptat, cu fiecare zi petrecută singură departe de casă, cu fiecare situație dificilă la care am găsit o soluție. Timp de câteva luni m-am avut doar pe mine să zic așa. Mi-am dovedit ca sunt mai puternică decât credeam.

 

Erasmus în Polonia

 

În comparație cu România, cât de ușoare/dificile au fost examenele?

În comparație cu examenele mele de la Iași, acolo am avut examene mai ușoare. Noi, ca studenți Erasmus nu eram supuși acelorași evaluări ca studenții de acolo. Voi lua exemplul Medicinii Interne. Este o materie formată din mai multe module, printre care Nefrologie, Gastroenterologie, Diabetologie etc. La fel ca în România, la final de modul dai un examen. Erasmus în Polonia

Ei bine, pentru noi aceste examene de final de modul au reprezentat examenele finale la disciplinele respective, cu toate că în România există și un examen mare de Medicină Internă cu întrebări din toate modulele. Acest examen mare există și în Polonia, doar că facultatea de acolo încearcă să urmeze modelele americane. Polonezii au introdus niște examene numite NBME, care te ajută în pregătirea pentru examenele USMLE.

Examenul la Medicină Internă era un astfel de NBME, pe care dacă ar fi trebuit să-l dăm ar fi fost foarte dificil, întrucât nu am învățat niciodată pe tiparul examenelor americane. Problema este că în primul rând aceste examene se cumpără din SUA, și cum noi nu plăteam taxa la facultatea respectivă nu aveau cum să ni le achiziționeze. În plus, ele sunt distribuite pe tot parcursul anului școlar, unele din ele fiind în sem. II când noi nu am mai fi fost acolo. Așa ca am rămas doar cu examenele pe care le dădeam la final de modul. Toate au fost teste grile și fiindcă pentru studenții de acolo nu erau examenele finale, nu au fost așa dificile.

 

Erasmus în Polonia

 

Care sunt acele trei lucruri care te motivează să continui să studiezi medicina?

Îmi place ceea ce fac și sunt optimistă că lucrurile în sistemul medical românesc merg ușor ușor către mai bine. Sper să nu se dovedească în timp ca optimismul meu era de fapt naivitate, dar momentan sunt încrezătoare în drumul meu. O dorință comună a oamenilor, pe care o am și eu, este să vrei să faci o diferență în lumea asta, să știi că ceea ce faci tu chiar contează și că lumea e un loc puțin mai bun pentru ca exiști tu în ea. Erasmus în Polonia

Ei bine, prin Medicină îmi pot îndeplini această dorință pentru că, așa cum am zis, e un privilegiu să ai în mâinile tale sănătatea cuiva. Sunt sigură ca atunci când voi începe să practic cu adevărat această meserie îmi va aduce foarte multă satisfacție.

 

Erasmus în Polonia

 

Ce sfaturi le-ai da absolvenților de liceu care vor să aplice la medicină?

Dacă aș fi din nou în anul 1, știind tot ce știu acum, m-aș bucura mai mult de viață. M-am stresat enooorm pentru facultate în primii doi ani mai ales. De multe ori am zis pas la diverse ieșiri sau activități pentru ca mă simțeam vinovată să fac altceva în afară să învăț, lucru pe care îl regret. Mereu ziceam „lasă că este timp”, dar iată ca deja au zburat 5 ani, aproape fără să îmi dau seama. „Nu lasă pe mâine ce poți face azi” este atât un îndemn la productivitate. Însă, eu l-aș folosi și ca un reminder să ne trăim viața, să ne bucurăm de ce putem face acum, să nu mai așteptăm momentul perfect.

 

Erasmus în Polonia

 

Mereu o să fie mai mult de învățat sau mai mult de muncit, dar anii studenției nu se mai întorc.

Dacă sunteți la început de drum, concentrați-vă pe a găsi un stil de învățat care vi se potrivește vouă cel mai bine, astfel să reușiți să munciți mai inteligent, nu mai mult. Am învățat cu greu ca productivitatea nu se măsoară în ore petrecute la birou, ci în nivelul de concentrare pe care îl poți atinge. Cu cat ești mai focusat în orele petrecute la birou, cu atât termini mai repede și îți creezi timp să faci alte activități. Nu vă comparați cu colegii voștri. Fiecare are drumul lui, contextul lui de viață, unii sunt mai buni la ceva, alții la altceva. Erasmus în Polonia

 

Erasmus în Polonia

 

Important este să știi că ai făcut maximul pe care l-ai putut TU în acel moment. Nu vă pierdeți în identitatea de student la Medicină. Explorați și celelalte laturi ale voastre, nu renunțați la hobby-uri. Aveți grijă de prieteniile voastre. Este foarte important să ai un grup de suport și să ai cu cine să împărtășești momentele grele.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole despre Erasmus? Aruncă un ochi la secțiunea În străinătate.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Sunt Alexandra și am 22 de ani. Duc o viață aproape plictisitoare - sunt editor de auxiliare, editor fondator al Jurnalului Milenial, masterand în Politici Publice Europene și full time unicorn. De ce unicorn? Mulți mi-au spus că sunt super extrovertită, când de fapt sunt doar un om care nu vrea să fie în centrul atenției. I am a caffeine dependent life form and book lover.